2020-07-01 697 瀏覽
依日放工去開天后朋友屋企睇波,我哋就買齊嘢食上去開餐😆。除咗正餐外,我哋仲買埋糖水添,咁就唔洗等踢到半場先落街買。朋友話蜆殼街有間新開嘅中式糖水舖,就一於試下。除咗正街嘅老字號外,中式糖水舖真係買少見少呢。舖仔細細,似由一家人經營,堂食嘅位置不多,多數人都係買外賣,就好似我哋咁😚。糖水價錢好平,一碗平均都只係$20-$22,今時今日邊到搵👍?糖水有成十數款揀,款款都係經典,各有功效😊。糖水舖係用一個個鐵兜裝住啲糖水,全部都係熱辣辣滾住,無得輸,真係好有經典嘅感覺😜。我哋要咗三碗Share食,分甘同味😋。蛋白杏仁露($23/熱),食材功效包括平氣止咳同養顏,但孕期不宜。杏仁茶好香,夠哂濃味,而且同蛋白好夾🥚,食落又夠滑。桑寄生蓮子蛋茶($20/熱),食材功效包括安神、益肝腎同緩經痛。依個同我食開嘅唔太同🙈,藥材味比較濃厚,所以較苦澀,有啲似涼茶,哈哈。不過口味因人而異嘅~。木瓜雪耳露($20/熱),食材功效包括滋陰潤肺同益脾胃。哇呢碗糖水嘅雪耳多到一個點😍,正,好滋補,而且仲有紅棗添,好啱女仔。總括嚟講,平平地想食碗中式糖水嘅話,呢到絕對係一個好選擇😎,味道都唔錯啊!
我哋要咗三碗Share食,分甘同味😋。
蛋白杏仁露
桑寄生蓮子蛋茶
木瓜雪耳露
2020-06-26
外賣自取
$20 (宵夜)