2024-04-26
呢間《泰太廚房》之前就聽過朋友介紹過, 早兩日難得入咗大埔做嘢, 於是揸架車🚗去咗大尾督試試佢! 餐廳好有心思裝修, 成個環境都令我有去咗曼谷旅行咁開心! 『泰式炸蝦餅』HK$128呢碟蝦餅全部大大件, 外面炸到好酥脆入面就爽口彈牙, 真係非常好味!『馳名冬蔭功湯』HK$148 (S)我以為S應該好細兜, 每人筆一碗應該就冇曬, 結果個portion大到我哋飲咗四碗都未飲完, 入面仲要有四成五隻蝦! 個湯非常足料, 飲得出係用蝦頭煲落嘅湯底, 味道好濃郁, 酸甜辣味亦做得好平衡, 十個like!!『新鮮菠蘿海鮮炒飯』HK$148菠蘿炒飯最驚係菠蘿🍍有水所以搞到個炒飯好濕, 但呢度炒得好夠乾身, 加埋有臘腸、提子乾、菠蘿粒&腰果一齊炒非常香, 而on side嘅菠蘿應該有燒過所以勁甜! 我亦好欣賞旁邊用茄醬炒過嘅海鮮, 令成碟炒飯都好開胃!『泰太咖哩蟹肉焗麵包 (小霸王)』HK$178呢個小霸王一啲都唔小, 成個頭咁大嘅麵包直接上枱, 店完響我哋面前切開, 聽到麵包卜卜脆嘅聲音, 然後望住入面嘅蟹肉咖哩流出嚟真係好治癒😁個咖哩唔會好辣少少甜好啱口味, 加埋麵包一齊食, 外脆內軟醬汁又濃郁
『泰式炸蝦餅』HK$128
『馳名冬蔭功湯』HK$148 (S)
『新鮮菠蘿海鮮炒飯』HK$148
『泰太咖哩蟹肉焗麵包 (小霸王)』HK$178
呢個小霸王一啲都唔小, 成個頭咁大嘅麵包直接上枱, 店完響我哋面前切開, 聽到麵包卜卜脆嘅聲音, 然後望住入面嘅蟹肉咖哩流出嚟真係好治癒😁個咖哩唔會好辣少少甜好啱口味, 加埋麵包一齊食, 外脆內軟醬汁又濃郁, 果然係招牌菜式⚡️
『青檸梳打』HK$46
『新鮮椰青』HK$54
本來我叫芒果🥭沙冰, 但老闆好好話我知, 今日芒果唔夠靚叫我轉飲椰青, 非常有人情味!椰青同埋青檸梳打都好新鮮, 為我哋呢餐泰國菜倍添風味!
PS 現場見到有個炭爐燒串燒仲可以燒乳豬, 不過要提早預訂, 又畀咗機會我下次再返嚟食喇!
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
泰太廚房 @tpthaithaikitchen
📍大埔大美督大美督村47號地下E號舖
#MrsLong #hk #Longs #influencer #香港美食 #餐廳推介 #hkfoodie #親子好去處 #假日好去處 #香港探店 #foodieshk #hkigfood #tasteofhk #hkfoodlovers