端午節晚前來食飯,已心知中餐一定忙碌,因此5:30pm已先來取位,好多客人已預先訂檯(但訂檯一定要食魚翅餐約$3xxx多並是12人的,我們只有6人因此不可訂。。。。 )到達了問呀姐“有冇6人檯?”, 在34度高溫下呀姐看也沒看居然大大聲就回應“冇呀 坐外面啦!”。。。。。 OK.... 即係有就有冇就冇。。。。 再自己行一行,問第二個呀姐, 她總算對5:30pm 已到的 fans 客看一看, 還有一張小小的4人室內檯。 即坐下點菜。人齊點菜,我們己先點了6款餸, 包括烏頭, 凍蟹, 鵝片等。。。。 上檯的話桌上一定放不下,因此同呀姐說句“先點這些,一會再點”。。。。呀姐又神回應(態度當然不好): “你叫左我哋都唔會即刻比哂你哋,叫得就叫啦” 我地話 得啦, 點左先唔該哂當然,不用10分鐘, 所有餸一次過上碟啦, 又要人借借 又話咩放埋一齊咁。。。。 其實當時6點都未夠,個廚梗係即煮。。。 (好多已不用再煮 好似荀蝦咁) 。跟住再叫第二輪, 全程急急忙忙, 坐路口位唔知點 “借借”比佢地拎住啲菜行。。。。。其實一間食肆, 味道故言重要, 人客對潮州式中餐的態度要求都唔係高 ,

我地話 得啦, 點左先唔該哂

其實一間食肆, 味道故言重要, 人客對潮州式中餐的態度要求都唔係高 , 但此店的對客態度就是 “有得食你地就食啦!” 覺得香港人是否外出食個家庭飯消費,已到達
逆來順受的階段呢? 為何大家已習慣了差劣的服務態度 (包括店方及人客) , 其實大家互相尊重,也絕對是合理的。 此店食物的確不俗,但希望店方明白客人的查詢及要求,不是全都只是麻煩吧。。。。。。。。
再好的食物館,都需要人客的支持,希望店主了解對客尊重的意義。 感謝有此網站讓各消費者提供一個有公信力的表達意見的平台。
2015-06-20
慶祝紀念