2017-07-11
優閒日曜日辛勞了一星期,又是好好款待自己和陪家人的時間了,星期日早上到酒樓飲茶,對我這個怕去排隊的人來説,實在痛苦,又想食很又不想等位⋯可以點😂⋯都係等!幸好只等了一會😍(可能我們早)這間新開的酒樓,朋友介紹,所以即管一試,地方不算太大(以元朗酒樓來説),可能早市關係,放枱比較迫一點,但可接受的!不過環境雅緻,地方整潔!坐下來也很舒服😊一坐下來,我們一行四丁人,已經超肚餓,未來得及叫點心,侍應姐姐剛帶來一碟新鮮熱辣金黃色的叉燒餐包,真係好開心,即係拜託姐姐放低,唔理三七二十一⋯⋯食左(我連相都影唔到😂)!帶小小甜的包面配上叉燒餡料-味道剛好,加上剛出爐!好味!❤️❤️❤️❤️(4/5)之後例牌⋯評分制 ❤️❤️❤️❤️❤️(5/5)1)蝦餃⋯皮薄加大粒蝦⋯正❤️❤️❤️❤️2)燒賣⋯口感實在,肉質鮮美!不會像有些酒樓吃落去滿口肥肉!❤️❤️❤️❤️3)牛肉球⋯囗感彈牙,牛肉不覚有膻味❤️❤️❤️❤️4)煎薄餅⋯夠咸香脆口⋯❤️❤️❤️❤️❤️5)腸粉⋯皮薄⋯又滑❤️❤️❤️❤️6)糯米雞⋯👌🏻味道適中,不過再多些餡,糥米薄少少!就更好!❤️❤️❤️7)藥膳雞腳 ⋯ 淡淡酒香,味道不會過濃,雞腳口感適中!❤️❤️❤️❤️❤️8)芋角 ⋯ 我最愛,不油膩,鬆脆內軟
之後例牌⋯評分制 ❤️❤️❤️❤️❤️(5/5)
1)蝦餃⋯皮薄加大粒蝦⋯正❤️❤️❤️❤️
3)牛肉球⋯囗感彈牙,牛肉不覚有膻味❤️❤️❤️❤️
4)煎薄餅⋯夠咸香脆口⋯❤️❤️❤️❤️❤️
5)腸粉⋯皮薄⋯又滑❤️❤️❤️❤️
8)芋角 ⋯ 我最愛,不油膩,鬆脆內軟!❤️❤️❤️❤️❤️
整體食物質素好好👍🏻👍🏻
值得回來再吃!下次吃晚飯!
山竹牛肉
潮洲粉果