2015-01-12
本人雖然叫壽司皇帝,但我對拉麵也是十分有熱誠的。而家食拉個個都去一蘭/豚王,我就食到有d悶,所以今次同朋友試一間新既拉麵。黑鉄屋門口裝修幾簡單乾淨(simple & neat)。Menu 也很simple, 只有四個麵同餃子。我喜歡食小小辣,所以點了金兵衛 — 豚骨湯加辣肉miso醬。識食拉麵一定先飲湯。金兵衛既豚骨湯十分濃郁,但沒什麼咸味,原來因為師傅沒有在湯裡落鹽。當你將辣肉miso醬同豚骨湯撈掍之後,味道就啱啱好,不太咸。紫菜好特別,有黑鉄屋個Logo,不要擔心,白色部分係用溶左既蛋殼印,絕對食得 (點解我知? 因為我驚唔食得,所以問左)。叉燒係有燒過,都幾好食,唔加都有兩塊。半熟蛋係有浸過醬油,蛋黃都幾膏狀,絕對合格!最特別就係有波菜,浸落d湯到好正,而者因為有菜,加上湯沒鹽同叉燒唔油,感覺幾健康。價錢來講唔算好平,但係$88有晒紫菜,叉燒,半熟蛋,波菜,仲想點?由於係晚飯,最後我加左$38食餃子。餃子佢有個秘製醬汁,其實有d似XO醬,加d白醋同醬油,都幾正。餃子唔同一般餃子,係手包,皮比較厚,有d似菜肉鍋貼,圓圓地咬感都幾好(聽講係日本北方style既餃子)。最後post埋我
黑鉄屋門口裝修幾簡單乾淨(simple & neat)。Menu 也很simple, 只有四個麵同餃子。 我喜歡食小小辣,所以點了金兵衛 — 豚骨湯加辣肉miso醬。