2019-01-30
午飯時間同阿爸來吃飯,叫咗一個嫩雞煨麵同一個紅燒豬軟骨菜飯餐,另外再叫個灼菜。午市跟餐可以加$12 配鮮肉雲吞或素菜雲吞,我地就揀咗一份素嘅。而豬軟骨飯就連一碗蛋花湯或者酸辣湯,我地揀咗蛋花湯。上菜速度都幾快,等幾分鐘就有得食。先飲個湯,裏面主要係紫菜同蛋絲,清清地唔咸,味道都ok嘅。跟住到嫩雞煨麵,大大碗,滿佈青菜同雞肉,湯底呈濃濃的奶白色,睇個樣已經覺得正! 食落雞肉鮮甜,麵條夠軟腍但唔會好“梅”,連足料煲出來的湯底一齊食,效果非常好 素菜雲吞就普普通通,入面有椰菜同紅蘿蔔,而唔係我想像中嘅菇類同白菜韭菜等嘅綠葉菜,下次可能叫個菜肉雲吞試下。至於紅燒豬軟骨菜飯都唔錯,有六大件豬軟骨,炆得夠腍,豬肉鮮香,醬汁唔鹹係好事,但連喜愛清淡嘅我都認為可能可以稍稍濃返少少,有番果種上海菜鹹鹹甜甜嘅特色,不過真係寧願淡啲都唔要過鹹! 個菜飯都幾好,高湯味加上菜香同少少油香,但唔會過膩,同平日多食嘅白飯係另一種滋味。 總括黎講食物質素相當唔錯,份量算慷慨,兩個人食到飽飽埋單先至$102,十分抵食! 呢度下次還會再來的。
嫩雞煨麵 (+素餃)
紅燒豬軟骨菜飯 (連湯一碗)