2009-02-18
上星期二(2月10日)剛由台灣旅遊完返香港,未夠一星期已起思台症...於是星期一專程落紅磡,為左尋找懷念的台味,所以同時食左2間台式雞排︰大雞大(位於蕪湖街)同我愛台妹食完之後............唔好意思,台妹大勝大雞大!!!!講價錢,以單點雞排計,台妹$16一塊,分量足有7~8件,仲有套餐可以選,D野飲味道唔錯~大雞大$17一塊,分量同台妹差不多,但肉薄到呢...........= =""""同豪大大一樣有騙錢嫌疑(唔好意思,個人唔欣賞豪大大,我唔鐘意粉多過肉的豪洨雞排) 而且所有野都要散叫..無套餐....講味道,台妹用雞腿肉做,肉嫩有肉汁,新鮮炸起正唔在講(衰D講句——係我魂縈夢牽的台灣雞排味呀呀呀————),凍左d皮都唔甩先勁!大雞大正常版「超滑雞排」用雞胸,肉薄,仲要翻炸= =好乾好鞋,d脆皮未食已經甩哂當日我無食BB雞,唔知呢個點,無從比較~講環境,台妹有位比你食,但始終工業區,買外賣的人多D,唔好諗住D位好舒服大雞大裝修幾乾淨光猛,不過———唔好意思,無位坐,一路行一路食啦你!講服務,呢樣呢就有D難比較,可能因為我去到已經過左LUNCH時間,兩間都比較得閒D,都無咩好
食完之後............
唔好意思,台妹大勝大雞大!!!!
講服務,呢樣呢就有D難比較,可能因為我去到已經過左LUNCH時間,兩間都比較得閒D,都無咩好差情況,不過台妹我去左2次,上次去係LUNCH TIME,2次老闆娘都好好人,今次仲有同店入面果位講國語的幫手傾計(當然係用國語啦~),仲有老闆娘幾靚女,把聲好軟好有台灣女仔的嬌滴滴ga~
大雞大就只有一個哥哥仔招呼,態度唔錯GEI~不過唔算好熱情親切囉~
當日係台妹食左套餐C,$30有超正雞腿排X1、魯肉飯X1、飲品X1,超抵食,因為份量大到2個細食女仔SHARE都夠,我食量以女仔o黎講算大,都食唔哂..囧囧(可能因為比雞大大佔左胃容量啦= =下次試下淨係去食台妹個餐,睇下食唔食得哂先~)
我愛台妹——食完我覺得我真係想大講一句︰「我愛台妹!!」
**順帶一提,過左lunch o黎食,d雞排通常都鮮炸,好味好多多多多多多多多!!
p.s.當日由紅磡時新快餐往台妹前進路程期間,遇黑店一間,該黑店為果汁店,門口有海報標榜$12/$10一杯果汁,遂點一杯$15的大杯士多啤梨加益力多,誰知最後所得成品不甚清涼解渴已算,更過分是淡而無味,似士多啤梨溝水(水量估計應有整杯的70%)多過士多啤梨加益力多,實乃本人飲過最難飲的果汁!!!
因一時匆忙,忘記記下店名,請各位飯友行經上述路段時小心黑店= =