2017-04-13
車仔麵真係其中一樣香港人嘅文化精髓唔同味道嘅餸菜放落同一個碗, 唔同嘅醬汁融合之後, 可以異常地好味!食車仔麵我都算挑剔㗎啦,我食開嗰間係銅鑼灣,我覺得係最好食嘅。 今日居然喺深水埗搵到另一間。 每一間車仔檔都有佢哋自己特色好味嘅食物,今日索性叫老闆娘自己幫我揀 ( 算唔算港式omakase 廚師發板呀), 好在佢都得閒招呼我,因為已經過咗lunch peak hour老闆娘千叮萬囑我一定要落佢哋嗰個自製辣菜脯, 少少辣少少甜, 原來辣菜脯唔係淨係同食粉仔先夾到。講番啲餸,個豬皮真係冇得頂,本身好厚身亦好爽脆, 吸收曬煮嗰時個湯汁嘅味道, 咬落去啲汁咇返出嚟㗎。 豬紅,老闆娘話今日唔係最靚,佢話平時果啲係再滑d,我覺得今日果d已經好正啦喎! 麻辣豬耳, 耳軟骨係爽口得嚟又帶微微嘅麻辣味。 牛坑腩好淋,濃濃嘅牛腩汁味。 如果嫌水鱿淡淡地冇乜味,醬汁煮魷魚就係好選擇。一定要講下個白雲豬手, 爽口得黎滲出一浸醋酸味, 跟住又食到少少甜味。 老闆娘真係好鬼好人!專登搭咗幾嚿豬手筋俾我試,佢話識食一定係食呢幾舊。 可惜係可遇不可求…… 因為呢啲細細嚿嘅筋會 沉咗落去個盤底。 唔係想夾就夾到,一定
講番啲餸,個豬皮真係冇得頂,本身好厚身亦好爽脆, 吸收曬煮嗰時個湯汁嘅味道, 咬落去啲汁咇返出嚟㗎。 豬紅,老闆娘話今日唔係最靚,佢話平時果啲係再滑d,我覺得今日果d已經好正啦喎! 麻辣豬耳, 耳軟骨係爽口得嚟又帶微微嘅麻辣味。 牛坑腩好淋,濃濃嘅牛腩汁味。 如果嫌水鱿淡淡地冇乜味,醬汁煮魷魚就係好選擇。 一定要講下個白雲豬手, 爽口得黎滲出一浸醋酸味, 跟住又食到少少甜味。 老闆娘真係好鬼好人!專登搭咗幾嚿豬手筋俾我試,佢話識食一定係食呢幾舊。 可惜係可遇不可求…… 因為呢啲細細嚿嘅筋會 沉咗落去個盤底。 唔係想夾就夾到,一定要賣到啲豬手7788,最尾嗰批喺盆底先可以夾得到。 如果大家黎食,真係祝大家好運啦 ! 期間老闆娘知道我食得辣,畀咗個咖哩汁我試,如果唔食麻辣嘅朋友,就唔好錯過呢個咖哩喇, 不過都辣㗎! 畀我偷睇到老闆娘自己飲佢哋自家製瑪卡蜜,咁肯定係正嘢啦! 我又叫咗支。 老闆娘話瑪卡係秘魯人參, 可以補氣令人精神。 佢哋特別搵咗一隻白花蜜 同呢個瑪卡非常夾, 又真係好好味, 唔係平時飲到嘅蜜糖味, 好特別!