2018-02-02
夜晚唔煮飯,就一定係要落街食,但係都要搵啲好食嘅餐廳,唔係就好虐待另一半。青葉海鮮酒家嘅小菜都食過幾次,真係幾好味,當咗係飯堂咁嚟食啦。蜜椒薯仔炒牛柳粒,78蚊,真係有蜜糖味㗎,啲薯仔粒走過油,外層有啲香脆,裏面嘅薯仔就好粉,真係好香口惹味!又有黑椒、紅椒、黃椒、洋蔥等配料,炒出嚟非常香。牛柳粒嫩滑新鮮,份量都唔少,呢度菜可以填飽個肚,因為有薯仔,而且好好味。 晚晚有著數嘅十蚊羊腩煲,羊腩都有四至六粒,上桌前灑上京蔥,仲有幾條枝竹,兩粒馬蹄,十蚊都算係咁,而且味道唔錯,炆得好林,柱候汁亦都幾香,俾個火你熱住嚟食,冬天真係好啱feel! 呢個都係特價小菜,豬軟骨煲,我配茄子煮法,因為鍾意茄子有啲爽口感覺,而且可以去油膩。蒜蓉汁煮得非常香,大大粒蒜子,爆香咗超好味!豬軟骨炆得好淋,軟骨都食曬落肚,呢個煲份量夠大,好味而且抵食。埋單加一兩位共食咗176蚊,平均每人唔使一百蚊,真係非常抵食,份量夠,同埋仲會最後送糖水,不過糖水送完即止,要早啲去食啦,行過路過,都去試下呢度既小菜啦。