2020-10-17
兩個人禮拜六晚喺銅鑼灣附近唔知食乜, 叮一聲醒起朋友提起過呢間喺大坑嘅意大利餐廳. 即刻打過嚟問有冇位, 好好彩 book 到最後一張枱 👫餐廳唔算太大, 佢有戶外位置適合飲返兩杯. 我哋被安排喺餐廳最入嘅一張枱, 喺 bar 枱隔離亦係喺廁所門口位, 比較多人出入..我哋一坐低, 侍應就介紹咗 today special, 對 Crab Linguine 嘅印象最深刻, 最後當然嗌咗啦.▫️落完 order 無耐, 侍應送上麵包, 有兩隻味, 烘得乾身鬆脆, 暖暖地. 不過我覺得佢個 truffle sauce 麻麻地, 唔用好味啲.▫️Tomato Bruschetta - 簡單嘅一道前菜, 蕃茄夠新鮮, 配上 rocket 同埋蒜蓉包, 簡單好味.▫️呢個就係 today special - Crab Linguine. 意粉煮得啱啱好, 唔太硬亦唔太腍, 蕃茄汁同蟹好夾, 會 encore 的 👍▫️呢個係 Oven Baked Rigatoni, 個蘑菇汁濃郁好味, 芝士頗多, 意粉亦焗得啱啱好. 不過食落都幾膩, 好快就飽.▫️其實食完兩個意粉已經唔係好食得落甜品. 不過冇理由唔試佢
▫️
其實食完兩個意粉已經唔係好食得落甜品. 不過冇理由唔試佢個 tiramisu 架嘛. 質地比較挺身, 而本人比較喜歡流質嘅. 酒味唔算濃郁, 手指餅亦唔太多. 個質地咁挺身係因為多Mascarpone Cheese 同蛋黃?
▫️
除咗 regular menu, today special 都係唔錯選擇!