2017-03-23 201 瀏覽
今日經過位於西環的西香記,就被其張貼在門口的廣告吸引,決定進去享用午餐,一嚐陝西菜的大西北風味。西香記為小店一間,裝潢簡樸。點菜形式是先到櫃臺點餐、付錢,然後取餐。上菜速度快,絕對係趕時間又不想吃平凡快餐的不錯選擇。服務方面,服務員願意耐心解答問題,和善有禮。西香記的菜式貴精不貴多,主要分手工麵、小食、肉夾饃及涼皮四大類。今次叫左一個小食、一個肉夾饃同一個麵。麻辣口水雞既雞肉肉嫩味鮮,麻味温和,椒香味濃樸鼻,加上芝麻增加了整道菜的香氣,開胃好味。孜然牛肉夾饃係比漢堡包更好味更健康的中式漢堡。烤過的包外層酥脆,內層軟熟有咬口。內裏夾了孜然牛肉及青辣椒。小茴香氣味芬香濃烈,牛肉入味濕潤有嚼勁,青辣椒略帶微甜,辛香獨特,非常惹味。手工油潑扯麵的味道和質感亦是相當好。麵上的豬肉粒雖然帶有肥肉,但肥肉口感Q彈,完全没有肥膩的感覺。肉粒醬汁辣味香濃,撈勻後扯麵亦好入味,麵質口感滑而煙韌,令人印象深刻。咁好味,肥d都抵!第一次食陝西菜,西北風味果然濃厚。口感突出,食物好味飽肚,而且價錢合理,上菜迅速。實在係趕時間時用餐的好選擇。
今次叫左一個小食、一個肉夾饃同一個麵。