2017-01-10 2209 瀏覽
好味是不用多說的,好味是要親身品嚐,才知個中滋味。潮味居,除了食傳統潮州野,例如紅燒花膠翅,滷水鵝片...等。另外,還有D真係幾潮嘅,新派野。好像潮式鵝肝豆腐,就係呢到獨有嫁喇。今次我同六個朋友去,叫左九個菜,等我按我喜好,逐一介紹。1.鵝肝豆腐法式嘅鵝肝配上潮式嘅鹵水,充滿啟發性,打破傳統而又配合得宜,我很欣賞。味道極好,鵝肝嫩滑,所以本人極力推介作招牌菜。2. 紅燒花膠翅出色,味好,份量足紅燒翅乾身,掛口,加上花膠,令人口掛著很濃的海味味。而一排排月型的翅,份量十足,令人回味無窮。太掛住食,食左七成先影添3. 墨魚卷拼普寧豆腐普寧豆腐炸得好,好滑好香,滑得像九肚魚,面是一層很簿而又少少脆,食時配以魚露,提升鮮味,好味。墨魚卷,彈,滑,有O趙頭,吾錯。4. 煎馬友潮州屬沿海州份,所以潮州人喜好以海產為食,原條馬友,先煎到又香又脆,再用普寧豆醬,唐勤,炸菜煮汁,好味5. 口水鮮花甲酸辣口水汁配大大隻花甲,一個永不失敗的菜式,味道無得彈,如果用細花甲會更好。其餘還有以下的,ok喇
好味是不用多說的,好味是要親身品嚐,才知個中滋味。
今次我同六個朋友去,叫左九個菜,等我按我喜好,逐一介紹。

1.鵝肝豆腐
味道極好,鵝肝嫩滑,所以本人極力推介作招牌菜。
鹵水鵝肝
2. 紅燒花膠翅
出色,味好,份量足
太掛住食,食左七成先影添
3. 墨魚卷拼普寧豆腐
墨魚卷,彈,滑,有O趙頭,吾錯。
4. 煎馬友
5. 口水鮮花甲
其餘還有以下的,ok喇
2016-05-31
鹵水鵝肝