2020-08-16 246 瀏覽
話說最近有間日本過江龍又開到嚟香港🇭🇰,為食既我又點會miss左呢🙂?今日呢間就喺日本已經有三間分店係Mille Mele Tokyo!招牌蘋果批採用慢煮富士蘋果🍎為主要餡料,配合來自日本吉士忌廉同豆乳忌廉而成!的確係比一般蘋果批好味!對比一般蘋果批🥧,餡料既蘋果肉唔會煮到一patpat,食落較有口感!中間唔係採用蘋果醬,係用吉士醬同忌廉,咬落下感覺清新,唔似果醬咁,係口腔入面咁「癡笠笠」。而值得讚既一點👍🏻,舖頭每次烤焗既時間都只得少量蘋果批,咁就確保大家買既一定係新鮮出爐,至唔係放到稔哂!所以每一舊食落都好脆口,連我外賣比藤原媽果幾舊,返到屋企食都係又暖又脆!以同區既蘋果批嚟講,呢度既係幾好味😋,味道唔太甜,食落又脆,餡料又飽滿!不過定價都偏中高,$36一個、$138四個,間中食都OK!

世界一蘋果批
世界一蘋果批