2016-01-30
今晚是難得的好朋友dinner gathering ,見到開業不久的The Fingerprint在 open rice 蠻多好評的,就決定試試喇!平時好小去上環,睇地圖以為餐廳位置隔涉,原來都幾近上環地鐵站,就是在Holiday Inn 對面。餐廳外觀幾有外國餐廳feel,格仔落地玻璃,店外有張長型小bar台俾人食枝煙,飲下啤酒咁,都幾貼心喎。餐廳體積唔算大,但坐得幾舒服,唔會同隔離台逼住咁坐。燈光柔和幾有情調,似乎我地無簡錯餐廳,好期待佢既食物會係點既呢! 因為朋友未到齊,先叫個炸牛篣食住等。 佢係好似薯條形狀,十分香脆,仲有點辣手!送酒一流。 叫左兩個set dinner ,前菜的擺設十分精緻,係豬肝,毛茄及有一點金箔蝦,咁精美令我諗起到日本溫泉酒店食既晚餐料理! 沙律都唔錯!用料好新鮮,加上醋味,酸酸地十分開胃! 主角來了-澳洲和牛! 牛肉好正!需不算入口即溶,但口感十分滑,牛肉不會好酥,岩哂我口味 另一主角-銀雪魚西京燒!又係好滑既魚肉,邊邊既魚皮又好脆喎!好味道! 跟餐點了意粉及壽司飯,想不到味道沒有被主菜比下去,所以我地又清碟了雪糕+水果好味!
跟餐點了意粉及壽司飯,想不到味道沒有被主菜比下去,所以我地又清碟了 雪糕+水果好味! 呢個set dinner 真係可以用完滿來形容呀!
另外仲有散叫其他食物,不能不提有個豬扒真係好有驚喜! 因為睇樣以為係普通既豬,點知入口好有牛油既香味,真係有點入口即溶的口感,睇返餐牌佢係叫「金星豚」,我不懂分何謂靚既品種,總之好味就是了。 個人認為炸蠔又係必試食物之一,一點都沒有油膩既感覺,而且仲食倒蠔既鮮味 ,隨碟有兩款醬汁,個人較喜歡芥辣醬,而另一種係燒汁。 清酒蜆味道OK ! 呢一餐真係好滿足!整體都是好味道的食物,3個人食飯,埋單都係每人不到$300!呢個價錢食倒酒店級既食材真係好難得,會再去幫襯!