2022-03-13
行到中環結志街既盡頭, 俾一間粉綠混合黑白格仔既店所吸引。睇下門口個MENU, 原來係一間「腐乳」為主題的餐廳。店內既裝潢形象鮮明, 掛滿了一幅幅的黑白畫。之後細睇了, 發現原來係解釋幾位店長的小小人生歷程取了「腐乳」嘅諧音每位店長都有佢地既不同「負語」,「父語」等等細嚐著腐乳的味道, 也可好好欣賞一下他們各人人生中的「腐乳」話明係腐乳主題, 非試腐乳成份的DISH 不可 ➽ 椒絲腐乳卡邦尼意粉我好喜歡呢一道菜沒有傳統卡邦尼汁既太濃厚既口感加入了腐乳, 不會令到整個菜口味太重食入口, 淡淡既腐乳味點到即止 加了一個温泉蛋, 破了蛋黃汁流出黎, 令整個意粉更滑且多了一份蛋香味而且創意萬分, 竟然加入了「臘腸」!!!增加口感, 配合意粉你會覺得「幾好味wo」每個食材既味道都配合得恰到好處呢個中西FUSION 菜真係令人感到好驚喜!好味! 推薦! ➽ 腐乳鹹蛋黃炸魚皮魚皮份量好多, 大大塊既魚皮堆成一個小山外層有超濃厚既腐乳鹹蛋醬包住每食一啖口感都好滿足就算同朋友聊天到尾段, 再食個魚皮, 都竟然仲係脆口, 厲害! ➽ 南乳炸雞球雞球炸得岩岩好脆身, 邊位少少焦香而且雞肉保留適度既肉汁重點
睇下門口個MENU, 原來係一間「腐乳」為主題的餐廳。
店內既裝潢形象鮮明, 掛滿了一幅幅的黑白畫。
之後細睇了, 發現原來係解釋幾位店長的小小人生歷程
取了「腐乳」嘅諧音
每位店長都有佢地既不同「負語」,「父語」等等
話明係腐乳主題, 非試腐乳成份的DISH 不可
➽ 椒絲腐乳卡邦尼意粉
我好喜歡呢一道菜
沒有傳統卡邦尼汁既太濃厚既口感
加入了腐乳, 不會令到整個菜口味太重
食入口, 淡淡既腐乳味點到即止
而且創意萬分, 竟然加入了「臘腸」!!!
增加口感, 配合意粉你會覺得「幾好味wo」
每個食材既味道都配合得恰到好處
呢個中西FUSION 菜真係令人感到好驚喜!
好味! 推薦!
➽ 腐乳鹹蛋黃炸魚皮
魚皮份量好多, 大大塊既魚皮堆成一個小山
外層有超濃厚既腐乳鹹蛋醬包住
每食一啖口感都好滿足
➽ 南乳炸雞球
雞球炸得岩岩好
脆身, 邊位少少焦香
而且雞肉保留適度既肉汁
重點, 店家調製既汁好好食
乳香幾重, 而且帶點甜味, 呢個醬真係靈魂所在, 不可缺失!
而且粉紅幾靚, 哈哈!
➽ 牛油果煙燻三文魚酸種麵包
外形擺盤好精緻開胃, 而且量好多
兩款Sourdough, 一款放上滿滿既三文魚; 一款放上滿滿既牛油果
主角落左係Sourdough 既上面既一層腐乳 cream!
三文魚配塔橄欖粒, 咸味鮮味撞上腐乳香味, 出色, 好食!
牛油果可能本質比較清淡, 配腐乳香, 味道方面未有太大沖撃。
碟伴有唔少既沙律菜
喜歡佢既沙律醋汁不太酸, 而帶甜
好食
➽ Lau White
真係創意無限
以為腐乳加入菜式就算了, 竟然可以加入飲品度!
上層係咖啡, 而底層有適量既腐乳汁
將佢搞拌一齊, 完全不覺得有違和感
而且仲覺得幾夾
➽Salted Plum Latte
個LATTE 綿香滑
飲一啖, 會有話梅既甜香味
為呢杯LATTE 帶來多一重口感
好飲
整體黎講, 食物好味
而且每一樣菜式從外形到味道方面, 都切切實實感到店家既用心
有一位叫「肥仔」既店長會為客人細心講解佢地做食物既理念, 故事
除了食得出好味, 仲食出「人情味」
價錢方面, 位於中環既地段
收費幾親民
份量多, 我同朋友食到想打包走, 不過為左即食既新鮮度, 最尾都係將個胃開大左, 哈哈!
而且最重點, 好味
係繁華既中環鬧市, 呢度, 確是別有一種感覺
絕對值得大家黎