2021-04-05 3509 瀏覽
現放寬限聚令,可四人一枱及晚市至晚上10時,困禁的心,可發野,首選安全小人聚點,銅鑼湾名店街,暫入冷宮,每次經過枱與枱之間,舖與舖之距,都是狹窄,所以在重臨此處,這裏真的很少人來,餐枱夠闊,設計簡潔舒適,食物與價格合附對等交易。 先叫Galician octopus$148潤澤小嘴,上枱時見八片西班牙八爪魚鋪平,都幾矜貴,加些香草,車厘茄,番鬼佬薯仔角伴碟,好似點畫,加橄欖油及青檸汁令八爪魚提鲜,可惜其肉靱,牙仔軟;薯仔白滑,薯味淡,不夠粉。 烤腸仔$75送酒,香口但咸,煙薰味重,少香草,芥辣醬香滑,如送啤酒,一流。 上次燒雞套餐沒了,我們點$398套餐,主菜-香煎鵝肝安格斯牛扒,跟住有香草焗比目魚,原來套餐包括,還以為來多咗,所以抵! 茴香湯fennel,無忌廉,用磨溶薯仔做湯底,淡淡的,有少許綠色香草灑面,混入湯無香味,茴香?好咗有塊芝士多士伴食,加添特色。 巴馬火腿配蜜瓜,擺盤別緻,少少份量,多點趣意。 香草焗比目魚,急凍比目魚,水份較多,完全解凍後,一般宿少一半,要吸乾水份,才焗或煎,否則需滑難香;此魚算厚身,外皮香脆,而魚身保持嫩滑。 忘記鹅肝,細件,2啖就消失,目標安挌斯牛

,跟住有香草焗比目魚,原來套餐包括,還以為來多咗,所以抵!

巴馬火腿配蜜瓜,擺盤別緻,少少份量,多點趣意。

香草焗比目魚

忘記鹅肝,細件,2啖就消失,目標安挌斯牛扒,套餐當然揀牛扒抵的,雖然我不喜好,而印象麻麻,每次見人食一pad撻碟上,加啡黑色蒜蓉汁或黑椒汁,嗤之以鼻,但今次改觀,端上來切開一片片,簡簡單單,外焦香內血红鮮肉,五成熟,剛剛好,熟而鲜嫩,有牛氣,料靚,加少少汁,單食肉已夠味,食到真味,同行牛迷都話掂。

慢煮三文魚$180
,比上次細咗的,無咗露荀伴,三文魚及薯蓉一樣咁香滑,保持水準。

雜菌意大利飯$128
,用上parmean芝士忌廉汁,特別濃郁醇厚,菌香與芝味在口腔交織纏綿, 馥郁撲鼻,飯粒軟硬適中,不會太生,盡吸菌芝精華且份量多,一些西餐廳,碟大,中間半碗飯量咋。

甜品士多啤梨忌廉,但無緣,轉鮮果碟。

old fashion
Galician octopus