2025-02-05 5 瀏覽
之前嚟食過, 覺得氣氛好 relax, 樓底高, 好多自然光, 食物又好味, 所以趁住新年, 同家人嚟 chill 下. 我哋 4人都揀咗......自選便當 Build your own Bento😉 試食曬我哋想食嘅 自選食物 同埋甜品✡️ 主食日本珍珠米:粒粒分明圓碌碌, 口感煙韌木魚湯烏冬:十分多紫菜, 木魚湯底味濃, 兩者味道夾埋好rich, 烏冬口感都唔錯✡️ 肉火焰辣味吞拿魚:吞拿魚口感十分軟熟, 又厚切, 夾雜火燒味同埋胡椒辣味, 幾有驚喜生薑五花腩肉:五花腩肉唔會太肥, 夾住青瓜, 好perfect match, 入口一啲都唔油膩. 味道鹹鹹地, 生薑味唔會太濃烈.味噌比目魚:肉質嫩滑, 味噌味啱啱好, 唔會太濃烈.烤牛肩胛:口感軟熟, 牛味濃, 配上少少辣粉, 唔錯.日式洋蔥炒牛肉:牛肉同洋蔥佔滿日式醬汁味, 十分惹味, :整體味道好滋味.唐揚炸雞配他他醬:炸雞外脆內軟, 雞肉 juicy, 配他他醬食, 停唔到口.✡️ 野菜及蛋明太子日式蛋捲:厚切, 口感十分正, 中間嘅明太子 令人垂涎欲滴, 整體味道甜中大少少鹹鹹地, 個個都鍾意食.秋葵醬油漬:本身都鍾意清炒秋葵,
自選便當 Build your own Bento😉
試食曬我哋想食嘅 自選食物 同埋甜品

✡️ 主食
日本珍珠米:粒粒分明圓碌碌, 口感煙韌

✡️ 肉
味噌比目魚:肉質嫩滑, 味噌味啱啱好, 唔會太濃烈.
烤牛肩胛:口感軟熟, 牛味濃, 配上少少辣粉, 唔錯.

✡️ 野菜及蛋
明太子日式蛋捲:
秋葵醬油漬:本身都鍾意清炒秋葵, 呢個醬油漬 令到秋葵 味道 冇咁單調.
山葵山藥漬:山藥口感十分清爽, 面頭有山葵汁, 令到味道好有驚喜.
香草南瓜:南瓜軟棉, 味道好甜, 香草味唔會太濃.
薯仔沙律:好有薯仔味, 薯仔蓉中帶些薯粒, 唔錯.
椒鹽玉子豆腐:金黃色焦香嘅外皮,外皮薄薄, 口感外脆內嫩, 椒鹽味道佳.

✡️ 追加
柚子雞翼 (3隻):好細心將雞翼剪成一半, 變咗單骨雞翼, 好容易食. 外皮炸得鬆化, 雞肉唔鞋口, 柚子味酸酸, 十分開胃

✡️ 飲品
🔹轉配 朱古力鮮奶咖啡:咖啡味夠, 唔會好甜
🔹轉配 靜岡培茶:焙茶味濃, 入口順滑
🔹美式咖啡:味道偏 nutty, 好啱鍾意美式咖啡嘅人

💚 甜品
鯛魚燒芭菲:顏色豐富!賣相 very good!先食一啖奶黃鯛魚燒, 暖暖地, 外脆內軟, 唔會帶甜. 食材豐富, 有生果, 蕨餅, 抹茶雪糕,抹茶醬,紅豆, 五穀脆脆. 由上到下, 口感豐富!
馬斯卡彭奶酪班戟:見到都心心眼, cream cheese, 焦糖脆餅碎. 班戟林上cream cheese同埋糖漿
烏龍茶奶凍配雲呢拿雪糕:烏龍茶味濃, 奶凍 口感滑口, 整體 cp值高

下午茶
  • 火焰辣味吞拿魚