2024-06-03
近排成日落雨, 好想食啲開胃嘢食, 最啱就係食啲酸辣辣嘅韓國菜。 朋友 咁啱喺西灣河見完客,就即席推介去李氏廚房。 到左先知道,原來就喺尖沙咀好出名的“李家”分店。 西灣河店改咗名叫李氏廚房。唔需要諗,即刻嗌咗炸雞, 佢哋最出名拿手菜式, 款式真係好多,有原味、甜酸、醬油、 粟米、芝士…………另外仲好多鐵板類和芝士鍋, 不過我哋兩個女仔, 對於我哋嚟講份量太多,留返下次 多啲人聚會一齊嗌。蜂蜜大蒜炸雞 (無骨), 無骨雞啖啖肉, 炸到外皮乾身香脆鬆爽, 雞肉保持嫩滑多肉汁, 超多海量嘅蜂蜜, 加上大蒜粒 同埋蒜蓉, 真係好滋味。芝士味炸雞 (無骨), 無骨炸雞可以保持儀態,而且啖啖肉真係好, 芝士味勁多芝士粉, 非常香濃。雪濃湯湯頭香濃而且有好多牛肉片, 有少少素面, 吸收咗雪濃湯嘅味道, 又爽口又鮮味。 配搭好多餐前小菜 ,泡菜+ 芝士腸+ 煎蛋卷 +薯仔 +魚餅 +麻油菠菜 + 豆芽。 真係超級豐富。
雪濃湯