2016-01-11 996 瀏覽
lunch time 要去太古城辦一點事, 剛好想起太古城誠品新開張及引進一間以 organic 輕食做主打既餐廳, 於是便去碰運氣睇下有無位, 可能時間尚早 (12:20noon), 所以唔使等就有位。入到去其實已經8成FULL, 好嘈雜。LUNCH SET $98-$128 不等, 包一前菜及一主菜, 飲品另計。前菜選了白麵豉醬茄子, 主菜選了日式咖哩雞, 跟紅米飯 ($118)。因為本身十分喜歡咖啡, 覺得一頓好的午餐應有好的咖啡作結, 所以用正價選了店員推介話比較香濃的咖啡$52  (因為本人不飲牛奶, 所以特別說明是要跟 soya milk)。咖啡先到, 聞落係幾香, 但飲落無咩味, 好水下, 叫佢跟SOYA MILK, 黎到比左 NUT MILK 我, 仲要係凍既!!! 我接受唔到一間收我$52 一杯既咖啡跟凍奶比我LOR  因為杯野唔濃無咩味, 所以我係無加糖無加奶就飲哂。好LA, 到食物, 白麵豉醬茄子原來係有豬肉碎, 佢餐牌無寫! 我本身對豬肉一般, 因為好多時唔新鮮既豬肉會有一陣肉腥味, 呢度菜就正正有呢個問題, 好難食, 我試過整走D 豬肉, 只食茄子, 都唔得,

因為杯野唔濃無咩味, 所以我係無加糖無加奶就飲哂。
$52 咖啡
lunch set
! 我本身對豬肉一般, 因為好多時唔新鮮既豬肉會有一陣肉腥味, 呢度菜就正正有呢個問題, 好難食, 我試過整走D 豬肉, 只食茄子, 都唔得, D 肉味好勁....最後食淨好多。
好難食, 食淨好多既白麵豉醬茄子
到咖哩.... 食落都正正常常, 日式咖哩味, 雞肉唔滑, 無驚喜。但係..... 點解你要用罐頭什果整呢? 仲要係有椰果果隻, 咩事呢? 可否比多少少誠意用新鮮生果?
最後到個飯..... 好濕好林...... 成餐飯食了$187, 以咁既質素, 係中哂伏, 無下次!
2016-01-11