2015-01-31
今天是同好友慶生日飯,所以絕不能失禮同小家,咁諗住試吓這間彼有名氣的餐廳啦,但卻真的好失望。一早就知環境小,但今天隔離坐著枱客人談話好大聲,在這種燥音污染下再送上使人失望的食物,真的沒什麼食慾可言。先不要以客人燥音這環節來評價這餐廳吧,反正若食物好得,我話知隔離桌講咩,幾嘈都應該唔會影響到我食慾囉。這個價位的午餐放題,款式小得來已經在打折扣,普通到炖蛋,魚湯同粥都無,只提供麺鼓湯魚生真的絕對不可能出自日式餐廳的手囉,有筋又無味又不新鮮,仲要切得細細片片出來,味道完全談不上,好多日式放題餐廳都好過佢好多倍。壽司握得好,但片魚生就差。鵝肝好像好闊佬吧,又厚又大片,但外而撲的粉厚到像批盪在牆的灰粉,煎完又外面硬,頭四件都仲叫好小小,係個心唔熱,但再叫四件時,來的鵝肝就好出事,我地咬下去竟然感覺有粉在嘴唇和舌上,有誰人會吃生粉感覺會覺得好味?而個心又凍,諗起件野都想嘔兩人都咬左啖就掉棄了,剩番兩件死都不會郁手哩。到炸物個粉又係,那些food court 小店都炸得好過這裡,那些煎魚我無話好說,難食到爆,我地兩片仔魚都吃左兩小口要放手所有食物都像雪藏過9般,老實說,我覺得佢地似用個放題來讓客人吃
到炸物個粉又係,那些food court 小店都炸得好過這裡,那些煎魚我無話好說,難食到爆,我地兩片仔魚都吃左兩小口要放手所有食物都像雪藏過9般,老實說,我覺得佢地似用個放題來讓客人吃餐廳的臨近過期食材,多過似想提供優質料理囉。
樣樣都唔好食,唯有轉吃些下欄野,蕃薯和南瓜天婦籮算好的了,最有水準是枝豆,我們吃了4小碟,好彩仲有個栖子雪芭來充當我們今天的回本菜,我們每人吃了4個球。
是次用餐,吃的食物就是相片影的量,真是連劃紙都失去動力。
以上加埋雪芭同枝豆,埋單$1050.6。咁既價錢卻吃得這麼沒水準,若有人話請我來,我會叫佢請平些,轉去隔離個自助餐好好多。