2015-04-30 206 瀏覽
剛睇完周森跌打,兜左個圈都唔知食咩好,見到隔離八方雲集有個面壁位,又從來未試過依家食店,您有運喇,試試先。八方雲集係出面已開左好多年,不過一直都無幫襯過,依間大埔分店都係近年先開。記得以前經過觀塘每次都大排長龍,唔知有咩咁吸引。 第一次幫襯唔知食咩好,見寫住話雲吞水餃出名,試左招牌菜先。都花左好長時間去研究張點菜紙,散叫、套餐、加錢,睇到暈暈地,是鬼但。舖頭細,枱同櫈都勁細,坐到頂手頂腳,條路窄到肥啲到過唔到。終於都點到菜喇,依餐堅抵食呢!台灣麵線、鍋貼、紅油餛飩連凍飲。台灣麵線,原來係咁架?似杯麵、似羮多過湯麵喎,張相影出黎似大大碗拉麵,我完全誤會晒啦,失望。第一次品嘗,做食家最緊要有冒險精神。睇吓咩料先,有札肉、豬腸、金菇、冬菇,配料份量不多,麵線好碎,似碗仔翅,味道幾好,成碗飲晒囉,平平無奇,試過就算喇。珍珠紅油雲吞,完全唔覺辣,無味既?豬肉雲吞好淡,唔難食,麻麻地。鍋貼,其實我係比佢既造型所吸引,長條形第一次見,好得意呀 ﹗賣相討好,但唔知味道點呢?只係就咁卷住豬肉就煎喇,兩面開口,肉汁完全流失。Over cook!豬肉乾晒,卷得幼,所以每啖食到既肉都好少,雖然煎得香口但味道麻

鍋貼,其實我係比佢既造型所吸引,長條形第一次見,好得意呀 ﹗賣相討好,但唔知味道點呢?只係就咁卷住豬肉就煎喇,兩面開口,肉汁完全流失。Over cook!豬肉乾晒,卷得幼,所以每啖食到既肉都好少,雖然煎得香口但味道麻麻,肉又少、汁又少已經扣晒分啦,算罷啦!

台灣麵線
台灣麵線
珍珠紅油雲吞
鍋貼
2014-08-07
5 分鐘 (堂食)