2021-11-26
第一次食中東菜係去灣仔嗰間「Francis」,食咗佢哋個tasting menu (呢間我好似冇出過post) ,印象中中東菜只有鷹嘴豆同埋酸乳酪😆 今次經朋友介紹下去食呢間 “Acme”,食完之後對中東菜有點改觀。可能呢間嘅菜式賣相夠吸引之餘味道亦不錯。餐廳面積不算大,一進入餐廳就會俾張大吧枱吸引住。望真啲原來係開放式廚房及酒吧,兩個部份連在一起,坐吧枱嘅食客就有機會睇到調酒師/廚師們各自大顯身手。店內亦有少量卡位,座位都算寬躺。有一張枱嘅大小應該足夠最多6人嘅聚餐。如果想坐嘅話訂位時要註明。食物選擇當然唔少得中東菜傳統食物鷹嘴豆泥。如果叫鷹嘴豆泥嘅話就建議叫埋店家出名嘅sourdough flatbread。Sourdough flatbread 即叫即焗,上枱時仲冒著煙,撕開個麵包時仲多煙冒出嚟呀。趁呢個時候將啲鷹嘴豆泥放入麵包裡面就最啱喇。唔係話就咁食鷹嘴豆泥唔好味,而係覺得加埋麵包一齊嘢惹味啲啫。本身唔太好牛脷嘅我,發覺呢間嘅燴牛脷煮得幾入味。牛脷上面放咗啲炸洋蔥絲,為呢道菜添了份口感。▫️Ox Tongue Hummus (HKD180)▫️Sourdough Flatbrea
▫️Ox Tongue Hummus (HKD180)
▫️Sourdough Flatbread (HKD30/pc)
另外叫咗三個菜式同埋一個甜品👇🏻
▫️Mussel Toast (HKD200) - 呢個菜式賣相同味道都有驚喜。 多士做法相當精緻;我哋睇住廚師由整麵包到放青口上去再鋪上高級魚子醬,每一個步驟都小心翼翼。連紫薯片嘅擺位都好好着重,絕對值得係相機食先嘅📸😂
▫️Charred corn on Cob (HKD80) - 呢個燒粟米好似每一枱必點嘅食物,店員會將原條焗好後嘅粟米切半,食嘅時候冇咁狼狽。上面灑咗啲芝士碎配粟米一齊食更好味。
▫️Deep Fried Halloumi (HKD110) - 中東菜除咗鷹嘴豆泥,芝士係另一款常見嘅食物。呢款芝士經過油炸後,無論外貌同口感都幾似炸豆腐。配芝士嘅醬汁味道係辣㗎,唔食辣嘅人可以skip 咗佢。
▫️Turmeric Corn Brûlée (HKD105) - 店員推介我哋食呢個甜品嘅。佢話味道冇cream brûlée 咁甜。事實佢係冇講錯嘅,仲有陣陣嘅粟米香味。
⭐️逢星期日、一休息
⭐️餐廳座位唔算多,建議先訂位才前往
Mussel Toast
Deep Fried Halloumi