2022-01-10
今日誤打誤撞,午餐時候來到鰂魚涌附近,見到一間裝修感覺非常優閒的餐廳,由於位置係喺小街入面,所以唔係太容易發覺,不過試過之後,詁唔到別有一番風味,仲要係台式嘅風味呀!!~全日餐牌都有吾少選擇,有台式牛肉麵、台式滷肉飯、鹽酥雞等等。價錢來講,亦都一啲都唔貴,六十幾蚊起已經包埋熱飲,仲要吾收加一,真心抵食。<貴妃雞卷豬骨湯麵 $68>貴妃雞卷入口啖啖肉,而且雞肉嘅肉質亦都非常之嫩滑,雞肉嘅味道亦都醃得非常之入味好食。至於湯麵,份量亦都非常之足夠,食完感覺非常滿足。貴妃雞卷豬骨湯麵以台式料理來講,吾係好多餐廳有供應,就算有都吾係甘抵食,所以試過呢個貴妃雞卷之後,我絕對係極力推薦的!!<鹽酥雞豬骨湯麵 $68>鹽酥雞份量好多,足足有一整碟,鹽酥的味道非常出眾,酥香惹味,外皮炸得好香好脆,雞肉入口仍然保持到嫩滑,同埋帶有少少肉汁,非常好食。除此之外,台式麵條是粗身的扁麵條,入口彈牙,而且麵質亦都非常細滑好食。湯麵亦附上半隻流心蛋和配菜,製作認真高質。<滷大腸>朋友叫了台式滷大腸作為小食,都係跟餐加$19,非常抵食。我本身對大腸有小小抗拒,不過試完一
<貴妃雞卷豬骨湯麵 $68>
至於湯麵,份量亦都非常之足夠,食完感覺非常滿足。
<鹽酥雞豬骨湯麵 $68>
湯麵亦附上半隻流心蛋和配菜,製作認真高質。
<滷大腸>
朋友叫了台式滷大腸作為小食,都係跟餐加$19,非常抵食。
我本身對大腸有小小抗拒,不過試完一件之後,可以話好食到停唔到口,大腸滷得非常之軟身,而且滷水汁味道非常濃郁,大腸入口有半溶的感覺,而且帶有香濃的鹵水汁味,非常好食,值得推薦!!~
<生煎包>
生煎包炸得外皮好脆,入面亦都帶有肉汁,入口熱辣辣,同樣有驚喜。
餐廳竟然還有供應港式熱奶茶,茶味較濃,味道正常。
以台式料理嚟講,呢間餐廳嘅食物水準頗高,份量一啲都唔吝嗇,又冇收加一。至於環境同埋服務,各方面都非常不錯,上菜好快,亦會為客人添加熱水。下次想食台灣嘢,呢道絕對係一個好選擇,真心抵食又好食呵!!