2005-04-20
上次試完之後, 同幾個朋友提起, 大家都對呢間鋪有興趣, 於是一齊黎食過. 今次一行五人竟然唔駛等位. 叫左:土豆絲: 去到已經比人食左大半, 爽口, 唔覺辣.蒜泥青瓜: 個蒜泥幾好味, 多d仲好; 青瓜都真係有拍過下既.四川冒菜: 今次揀左竹笙、鮮腐皮、羊肉片同豬潤四款配料, 竹笙依然係推介, 有人話豬潤好甜. 湯底要左小麻辣, 似乎大家都覺得夠皮. 比較失色既係, 事隔唔夠一星期, 蕃薯粉換左隻綠色厚身既, 無上次薄身果隻咁吸湯.雞絲海蜇: 呢個要左唔辣, 夠凍, 各種材料都切得夠幼, 我自己幾欣賞.香草羊肉串: 茴香粉夠香, 羊肉又軟熟, 好味!毛血旺: 菜牌上既介紹, 話係「以大紅袍花椒、香爆紅辣椒及豆辦醬放入豬骨、雞湯中熬製出特級香辣湯底, 加入鴨血、豬肚、豬腩肉、火腿、牛肉、芽菜、牛柏葉、土豆片及青菜煮熟」. 穩陣起見, 都係要小辣. 但辣椒的辣唔同麻辣, 呢個明顯比四川冒菜辣囉.四川黃涼粉: 有甜味同酸辣揀, 我地要左後者. 自己鍾意食呢類野, 呢度個汁較得好味, 唔太辣得黎好似有少少甜味添.香草雞翼: 香口, 入面既肉仲好嫩同juicy, 如果外面燒得再脆d就更正.麻辣
土豆絲: 去到已經比人食左大半, 爽口, 唔覺辣.
香草羊肉串: 茴香粉夠香, 羊肉又軟熟, 好味!
麻辣羊肉串: 大家覺得羊肉串幾好, 唔爭在叫埋個麻辣黎試. 其實只不過響面頭加左D辣粉, 唔係好辣, 個人鍾意香草多D.
紅油青筍絲: 都係叫左小辣, 青筍絲本身爽甜, 切成幼絲吸埋D汁, 讚!
飲品方面, 見有八成客都要豆漿, $9一枝500ml既, 我地都唔例外. 辣得好痛快, 應該會再黎.