2015-07-29
11月30日, 呀菲成為媽媽的第一個快樂生日! 今日呀比神神秘秘帶咗我同B豬去赤柱~ 其實平時d大日子呀菲都想食d正野慶祝下, 但當呀比介紹呢間名叫cafe既餐廳時, 實在係估唔到究竟呢個葫蘆賣咩藥... 原來, 呀比一早已經book定窗口望海既大卡位, 原來, 呢度係食法國菜架!::: 法式麵包籃 :::麵包籃同以前喺Chez Patrick Deli食過既有d似, d法包都係細細粒偏硬既一種. 搽上牛油唔錯, 但缺點都係太硬.::: Foie Gras Hi-Cuit Au Sel ::: $189鵝肝切片伴巴馬火腿沙律, 塊鵝肝切片都幾厚身, 上面灑上少少香料同細蔥, 口感油潤味道回香~ 巴馬火腿食得出係風乾月齡較長既種類, 食落夠晒鹹香惹味. 野菜沙律新鮮, 而且野菜種類幾特別, 除咗平時常見既baby spinach、romaine lettuce、紫椰菜、火箭菜等外, 仲有番茄乾、長豆、醃青瓜等~ 同酸酸地既醬汁幾夾幾開胃, 亦正好中和到鵝肝既滯膩.::: Steak Tartar with Stan Cafe Fries ::: $258據聞呢份牛肉他他係呢度既名物~ 一
::: 法式麵包籃 :::
據聞呢份牛肉他他係呢度既名物~ 一場黎到我地亦當然叫埋試下啦! 呢份牛肉他他仲伴有火箭菜同埋Stan Cafe薯條~ 牛肉他他輕輕用醬汁伴勻, 味道微微酸甜但唔會蓋過生牛肉既味道. 生牛肉十分鮮嫩, 食落一d都唔腥, 好味! 平時我地都麻麻地火箭菜陣草青味, 但夾埋牛肉他他食又ok~ 而薯條亦非常香脆, 好惹味~ 整碟菜式都好出色!
藍貝亦係我地其中一款最鐘意既食物~ 可惜唔係度度都有得食, 有時仲要配合季節同時間先食得到, 咁難得見到呢度有, 亦二話不說就叫咗! 呢款藍貝係最愛既法式細細隻品種肉質最鮮嫩, 加上最基本既牛油烹調方法, 簡簡單單加埋天然海水鹹味已經好好味! 連埋炸得香脆兼灑上香料既薯條, 點唔點汁食都好好味! 呢個藍貝令我地食得又飽又滿足~ 超讚!
呢一餐赤柱法國生日餐真係充滿驚喜又好滿足! 法式菜式正宗又好味, 難得佢食物質素高但環境就型格優閒路線, 唔洗著到懶斯文去高級餐廳都食到地道法國菜~ 餐廳仲居高臨下可以飽覽赤柱海景~ 今次真係要比個叻字呀比喇!