2022-09-24
宴晝行完街,係The only L1見到間裝修好有品味的餐廳,就決定同朋友仔一齊試試。餐廳環境非常明凈光亮,檯面擺有新鮮插花,淡雅的氣氛已經令行街的疲累感消失一半,成個人松佐滴。飲品先上,點了avocado smoothie🥑同chocolate🍫。牛油果冰沙淡淡薄荷清香,加了少少脆果仁增加口感。Chocolate都唔會太甜。第一份上了香草牛油焗蝸牛。蝸牛🐌焗到好香,隻隻都好大隻,好濃蒜蓉牛油同香草味,入面滴汁都有唔少,記得倒埋滴汁出嚟點麵包食🤤🤤🤤還有不得不稱讚烤得剛剛好的馬鈴薯泥啊,口感細膩,每口都是滿滿的牛油香味。主食點了紅酒牛肋肉扁意粉。紅酒意粉好多汁,扁意粉唔會太軟。醬汁帶有小小酸酸甜甜的味道,非常開胃,牛肋肉方面燉得軟而嫰,而且有些部位還有點近似牛筋肉的口感,膠質豐富。牛肋肉充分吸收了醬汁,味道很濃郁。跟著上了威靈頓羊架。威靈頓牛扒就見得多,我都係第一次見到羊架。尼份應該是餐廳的推薦菜,特地點了7成熟。羊肉肉質好軟好嫩,肉汁豐腴,食落羊羶味唔重,所以平時怕羊羶味都可以試吓。外層酥皮焗得金黃酥脆,淡淡焦香,緊緊包住羊肉,中間夾着一圈蘑菇茸,菌香濃郁,再蘸下自調靈魂醬汁,加滴
主食點了紅酒牛肋肉扁意粉。