2025-02-26 0 瀏覽
今日去筲箕灣探朋友,行過見到呢間門口寫住米芝蓮推介poster,睇睇餐牌,佢地款式都幾多,一於入去試吓,佢地門口好似日式拉麵店,入到去入面裝修都幾靚,好有feel懷舊四寶茶店員叫我焗幾分鐘先飲,飲落幾香濃,幾清潤七里莊酒糟醉雞好香酒嘅香味,雞肉好嫩滑,入晒味,雞皮好爽口彈牙黑豬肉紙皮燒賣入面係有味嘅糯米飯,食落個皮好簿,入面糯米飯煙煙韌韌,好夠味,而d豬肉都幾彈牙,完全唔鞋,唔錯醬炒花菜茶樹菇個醬汁勁惹味,菜花好爽口,茶樹菇好香,入晒醬汁嘅味道,好惹味。外婆墨魚烤紅燒肉拼流心蛋呢個配搭又幾有創意,墨魚好彈牙,好鮮味,紅燒肉肥瘦分明,一層層,食落又唔算太油膩,豬皮好煙韌彈牙,炆到好入味,正棗泥拉糕食落好煙韌,棗泥好幼滑,唔算太甜,好好味。長氣嫲嫲佢地d飲品名好特別,幾得意,呢杯賣相都幾靚,勁香百香果味,酸酸甜甜,好開胃。養生茶呢杯熱飲入面勁足料,蘋果,麥冬,圓肉,杞子,非常滋潤養生,飲落帶少少甜味,好正。

四寶茶
店員叫我焗幾分鐘先飲,飲落幾香濃,幾清潤

七里莊酒糟醉雞
好香酒嘅香味,雞肉好嫩滑,入晒味,雞皮好爽口彈牙

黑豬肉紙皮燒賣

醬炒花菜茶樹菇

外婆墨魚烤紅燒肉拼流心蛋

棗泥拉糕
食落好煙韌,棗泥好幼滑,唔算太甜,好好味。

長氣嫲嫲

養生茶