2025-02-20
今日行過旺角,朋友話帶我食間隱世居酒屋。距離地鐵站唔係好遠,幾分鐘就黎到。梅子蕃茄酸酸甜甜,非常開胃!朋友好中意佢既蕃茄,夠曬清新。我反而中意酒盜芝士,面頭有酒盜,比較重口味,襯托出芝士既奶香味,幾好。居酒屋一定要食串燒,店員介紹佢地係用日本備長炭黎燒,好有heart。車厘茄,燒得剛好,吃落爆汁!翠玉瓜,好中意佢既調味,微辣爆汁好惹味!肉類黎講一定要吃五花腩串同埋白鱔!五花腩大件得黎好香好有肉汁。白鱔大大舊而且燒到外皮脆口,肉質彈牙,好有水準!另外月見雞肉棒都好正,雞肉加入軟骨吃落好有口感,加埋蛋黃醬汁味道就更香!豚肉生菜卷,豚肉包住生菜,豚肉係汁燒已經好夠味,仲有少少焦香,生菜清新多汁,正呀。特別一提係佢地既飯料理!夢王蛋飯有大量蔥花加上醬油蛋黃,香到不得了,好味。而燒飯團都好特別,表面燒到香脆,入面既飯有醬香味,正!蕾既sake 好多選揀,店員推介左一款磐城壽純米酒,米味比較出,幾易入口。吃左啲串燒再飲既話酒味反而會變濃,非常有層次。整體而言食物好高質,睇得出好用心,味道亦好好。店員都好用心甘介紹同埋解答,各方面都唔錯,一定再黎!
梅子蕃茄酸酸甜甜,非常開胃!朋友好中意佢既蕃茄,夠曬清新。
車厘茄,燒得剛好,吃落爆汁!
翠玉瓜,好中意佢既調味,微辣爆汁好惹味!