2017-12-05 315 瀏覽
今日係我生日🎂老公帶我去銅鑼灣樂天皇朝食飯慶祝生日,一直都好想嚟食嘢,今晚終於比我食到啦!💃🏻🎉我哋叫咗皇朝小籠包,蟹粉炒蝦仁,上海炒年糕,上海擔擔麵,口水雞,驢打滾和檸檬蘆薈蜜。皇朝小籠包真係好特別,總共有八種唔同味道嘅小籠包,真係一次過滿足你八個願望,分別有原味,人參味,鵝肝味,黑松露味,芝士味,蟹粉味,蒜蓉味和麻辣味,餐廳好細心有張紙仔教你點食和教你由邊種味開始食,每種味道嘅小籠包都各有特色,我最喜歡嘅係蟹粉小籠包和黑松露嘅小籠包,因為味道好特出,小籠包皮薄餡靚,入面仲好汁,嚟到必定要食。😋蟹粉炒蝦仁粒粒蝦仁都包滿蟹粉,蟹粉鮮甜香口,蝦仁彈牙大粒。我最喜歡食上海炒年糕,每次食上海菜都必叫,今次食呢個上海炒年糕好有驚喜,年糕炒得軟硬適中,配菜亦都好多,有白菜,冬菇絲,肉絲和洋蔥,配埋個醬汁炒得好好食👍🏻同埋炒得好有鑊氣😋👍🏻上海擔擔麵個湯底好香濃嘅花生味,湯底鮮甜濃郁,麵條爽口彈牙,辣辣地好好食👍🏻口水雞啲雞好嫩滑,麻辣醬又麻又辣,好刺激。驢打滾係我第一次食嘅甜品,好有驚喜😻每一層軟綿綿嘅糯米皮都捲着甜甜的紅豆蓉,比到我一種幸福嘅感覺,真係超級好食👍🏻😋檸檬蘆薈蜜清甜嘅檸檬味配合一

皇朝小籠包

蟹粉蝦仁

蟹粉炒蝦仁粒粒蝦仁都包滿蟹粉,蟹粉鮮甜香口,蝦仁彈牙大粒。

上海炒年糕

上海擔擔麵

口水雞

口水雞啲雞好嫩滑,麻辣醬又麻又辣,好刺激。

驢打滾

檸檬蘆薈桂花蜜

檸檬蘆薈蜜清甜嘅檸檬味配合一粒粒爽口嘅蘆薈,能中和剛剛食咗咁多嘅油膩食物,又清甜又滋潤☺️

餐廳嘅茶都好好飲😻

環境好有情調,中間還有流水嘅擺設,俾到人一種放鬆心情嘅環境,能夠係到可以盡情享受美食嘅好地方👍🏻👍🏻

職員態度友善有禮貌,還經常面帶笑容,嚟到食嘢好有親切感,她們還常常幫我們沖茶和收碟,服務和食物都係超水準👍🏻好開心生日可以享受到咁有質素嘅晚餐🎉🎉
2017-11-29
慶祝紀念