2021-03-08
突然間好想食日本菜,就嚟左位於中環嘅👉🏻 FUMI 👈🏻 試下佢個omakase 先👅..餐廳嘅食材每日都新鮮到港,而且我哋選擇坐係sushi bar 可以近距離欣賞師傅製作壽司嘅手藝呢➰選擇個相對地小份量啲嘅”Seasonal Sushi Recommendations “(HK$1280) 包括前菜、壽司12貫、煮物碗同水果。 .而且食飯又點可以冇酒呢🍶 揀左”獺祭45純米大吟釀 300ml ”(HK$195) 飲落好順口,帶有少少甜,幾岩女仔飲👀..前菜係有3樣組合分別 ”蟹湯“、”慢煮宮崎雞配脆脆”同“當季螢光魷魚” ,師傅建議先飲湯再食肉,味道會由淡到濃,慢慢遞增,不得不讚呢個組會係好match 👏🏻 ..第一個壽司係”八爪魚壽司🐙”入口好Q彈,配上梅醬,酸酸地係幾開胃嘅➰.“深海池魚壽司”油潤富彈性,入口魚脂香滿滿,肉質超嫩滑,正👍🏻..“赤貝壽司” 肉質非常爽口,食到赤貝本身帶有嘅海水同鮮甜味,幾好食呢。..“金目鯛壽司”口感極為嫩滑,魚味份外鮮甜。.“北海道鮮蝦壽司” 食落充滿鮮味,上面放咗蝦頭嘅蝦膏,味道甘香惹味。.“海鮮土瓶湯”係用茶壼裝住啲湯,再倒落茶杯慢慢飲,夠
“金目鯛壽司”口感極為嫩滑,魚味份外鮮甜。
“海鮮土瓶湯”係用茶壼裝住啲湯,再倒落茶杯慢慢飲,夠熱又香濃,味道清甜入味。.
“拖羅壽司”係完全無筋,油香超夠,味道甘香,係口入面悠久不散,好好食呀‼️.
“海膽壽司”係今晚嘅壓軸🌟見到師傅好似唔使錢咁,俾超多我哋食🙈 一入口味道好濃郁,完全唔會有腥味,滑溜鮮甜,正到呢💕.