2015-08-16
見到網上介紹呢間食店, 而我又未試過食粥底火煱, 於是決定一試喇最方便就係可以係OPENRICE到用TABLEMAP直接卜位我地6人到埗之後都仲要等多一陣, 之後店員出黎帶左我地過另外一間舖店內以黑色為主, 媽媽對此就有D唔係好鍾意, 因為感覺污糟WOR坐低左之後, 店員就陸續將D海鲜放上枱喇每人$188, 今日食D咩就由店主決定, 睇下佢地今日入左咩貨今日有蝦, 蟹, 瀨尿蝦, 鮑魚, 倉魚, 鯪魚滑, 牛肉, 魚旦, 黑椒牛丸, 魷魚, 粟米, 南瓜, 冬瓜首先店員就建議食左雞先, 水滾後落雞再滾之後2,3分鐘就可以食啦的確時間剛好, 雞肉好嫰滑, 正!牛肉每人2塊, 好香!!!每人得2塊都係少左d...海鮮方面, 大部分都好新鮮, 蝦, 蟹, 瀨尿蝦,個D上枱既時候都仲跳緊既, 好生猛鮑魚有一隻既色水就有D灰~店員就建議大約分半鐘就OK, 鮮味又唔會6得太韌, 好味可惜每人得一隻倉魚: 我地6個人, 有3條。第1次打邊爐6倉魚~真係唔錯wor, 好鮮嫰, 不過真係要控制時間如果唔係d魚會散哂蝦比瀨尿蝦好食, 蝦都有每人3隻~蟹每人半隻, 不過就無咩蟹膏~魚旦夠彈牙, 好重麻油味,
坐低左之後, 店員就陸續將D海鲜放上枱喇
的確時間剛好, 雞肉好嫰滑, 正!
牛肉每人2塊, 好香!!!每人得2塊都係少左d...
可惜每人得一隻
魚旦夠彈牙, 好重麻油味, 正!!!粟米又甜!
基本上大部分野食都好新鮮, 好味~份量仲好足夠, 我地都食唔哂, 仲叫店員比個盒我地拎走d添
店員叫我地將d南瓜, 冬瓜都放哂落去煮好個湯底先~
之後佢就拎左好似糊仔既飯黎加落個湯到, 然後再整番散佢
加埋油炸鬼食, 真係好好味, 個湯好濃味, 完全吸收哂d精華!
食物既質數真係不錯, 值得再去幫襯
題外話/補充資料:
店員叔叔都好親力親為, 會建議d野食要煮幾耐呀
我地叫佢俾個匙我地整走d油, 佢仲走過黎幫我地整埋, 真係好好, 好貼心