2018-12-29 99 瀏覽
今日同內地來的朋友由深水埗鴨寮街行到去油麻地金魚街,成個人好鬼肚餓。見朋友係上海人,一於帶佢試樂天皇朝,品評下這間上海菜的水準。我地夜晚仲要晀夜景,所以去左尖沙咀分店。我地7:30到,初頭以為好多人要等位,點知一入到去等都唔使等就坐低左😅因為我食過銅鑼灣個間,我即刻就叫左皇朝小籠包同擔擔麵。跟著朋友話想食油燜笋同竹筒魚片就順便叫埋~等左一陣終於上菜了😆先試小籠包,鵝肝味夠曬香,蒜香味夠曬濃。我朋友食左過川味,佢話囗味好重,好好食,真是重囗味😅 個擔擔麵唔係好辣,反而重麻醬看,對唔係好食得辣的我來講真是唔錯。油燘芛好香麻油味。而個竹筒魚片我個人覺得真是太重口味⋯⋯又咸又麻又辣🤯但是塊魚真是好滑,應該花左好多功夫整。而我朋友超好這道菜,佢一個人清左大半筒,而我只好一邊食,一邊食芛解辣⋯⋯總而言之,價錢係貴左D,但我同我朋友都食得好滿意,佢仲話拍得往他係上海食的水準。大家不防過來試下,眺下係唔係真係咁好食😁
皇朝小籠包
擔擔麵