2024-08-09 522 瀏覽
每次經過都見到呢間裝修好新穎,一直都好想知係咩cafe嚟,直至朋友同我講,我先知呢間係一間日式拉麵店!琴日我就特登嚟試吓,雖然話係晚餐時間,但係人潮都唔算太多,排咗陣隊就到我喇。Menu好多選擇,撈麵就有超過5款,仲有小食同埋飯都可以食到。我就揀咗【明太子忌廉撈麵】,喺我食之前店員仲好貼心咁俾我睇佢哋嘅撈麵食法四部曲!佢話唔同嘅食法有唔同嘅風味喔~其實到第二步我就好鍾意喇,加咗少少黑胡椒,成條麵好濃郁,仲帶住黑胡椒微微辛辣嘅味道,好好味!👍👍呢款撈麵嘅料都好多,有豬腩肉、生蛋黃、蔥花、紫菜碎等等,最主要梗係明太子啦!明太子本身嘅鹹鮮味融入晒落啲麵度,再加埋忌廉同埋生蛋黃,成個口感好creamy!不過食耐咗會有一啲滯,但係加咗黑胡椒成個味道就唔同晒!黑胡椒平衡咗啲麵嘅奶香味,我依家諗起都流口水!🤤🤤