2018-02-22
釣蝦聽就聽得多,台灣有,香港室外都有。今次朋友介紹一間係觀塘工廈既釣蝦場,地點較方便,亦都唔洗日曬雨淋。就試一試!不過又講返轉頭,工廈黎講,呢度又偏左少少,因為佢個大門唔係對住大街,所以要搵多一搵!可能係平日晚嘅關係,所以呢度都唔係好多人,坐得非常舒服!一入門口就有桌球枱同遊戲機,釣到悶悶哋嘅時候可以過嚟玩,舖頭中間係一個大水池,有個人獨立嘅櫈坐,釣蝦一d 都唔辛苦釣蝦池側邊就係卡位,釣完蝦之後店員會幫你處理啲蝦,可以舒舒服服咁食!工具都好簡單,基本上係一支釣蝦桿,而蝦餌就係蝦皮,用鈎穿入蝦皮中間,easy雖然今次係我第一次釣蝦,但係都有啲簡單嘅秘訣,店員現場亦都有教嘅,就係釣蝦嘅時候,見到個浮波沉,唔好即刻chok桿,因為蝦食得好慢,再等大約十五秒,一下大力向上chok(chok完枝桿keep住向上<<<重點!!),千祈唔好再chok,唔係隻蝦就會甩,基本上咁做百分百會中!(個人經驗)呢度有隻狗仔叫妹妹,好搞笑嘅。鋪頭亦都做緊活動喺關於佢。池入面有d蝦係釣住狗狗公仔,集齊就可以有優惠甚至可以免費釣蝦!利申,呢度有部分係店員幫手釣再放入我個網,基本上兩個鐘最少都
可能係平日晚嘅關係,所以呢度都唔係好多人,坐得非常舒服!
利申,呢度有部分係店員幫手釣再放入我個網,基本上兩個鐘最少都會有五六隻蝦嘅收穫。因為一開始唔識,成日都跌左d蝦,我諗我下次去嘅話會有更加好嘅成績!
釣蝦池側邊隻係個open kitchen,店員會幫手即時開蝦同埋煮咗去!
店員話呢度係同一款蝦,大細係因為公乸嘅分別。大既蝦用咗蒜蓉芝士開邊焗。比較細嘅就用咗海鹽燒。無呃人,因為全部蝦都係生生猛猛,肉質彈牙而好鮮味!個人重口味,當然鍾意芝士蒜蓉,非常惹味香口!不過海鹽唔好以為差呀,完全食到蝦既鮮味!正!