2019-05-22 208 瀏覽
金巴利街有好多間韓國菜,OPPA Coffee Bar Restaurant 嘅裝潢走清新韓風,一行入去就覺得好光猛好舒服。餐牌上有好多特別嘅菜色,因為今次同一班friend一齊食,所以都嗌咗幾多嘢食。秘製章魚蛋漿熔岩炒飯好特別。店員擺咗個飯係枱面之後就開始係側邊倒蛋漿,仲落咗好多芝士係上面,之後再用火槍燒到啲芝士溶晒。啲飯本身有少少辣,撈埋啲蛋同埋芝士,拉曬絲咁,又可以食到一粒粒嘅章魚,真係好正。另外我地仲嗌咗半隻蜜糖牛油無骨炸雞,份量都唔少。啲炸雞熱辣辣,外脆內嫩。炸雞下面仲有好多粗薯條,配埋甜甜地嘅蜜糖一齊食,真係好好食。韓式蒸餃子賣相好靚,一共有五粒,粒粒都有半個拳頭咁大,餡料又好多,好味得黎夠哂清淡。雞肉流心小丸子係可以DIY嘅菜式。店員會擺一部小丸子機係枱面,之後再俾雞肉飯、芝士同埋牛奶蛋漿。將啲芝士撈落啲雞肉飯到,再擺喺機上面整成圓球,之後再倒牛奶蛋漿落去,等佢慢慢成型,好食得黎又有得玩。三色韓國煎餅有泡菜煎餅、蔥煎餅同南瓜煎餅。每款有三個,賣相超級靚,食落煙煙韌韌,有好香嘅南瓜味,真係好正。

秘製章魚蛋漿熔岩炒飯

蜜糖無骨炸雞