2021-08-06 198 瀏覽
朋友約去中環食野,不過冇揀定餐廳,諗住行兩圈睇下有咩想食先算。不過係蘭桂坊行上少少,見到呢間餐廳好似裝修幾靚,外貌協會嘅我地最後決定試試佢~入到去餐廳好大好闊落,係度傾計唔錯,人又唔算多,坐得好鬆動。侍應放低餐牌,同我地介紹左有咩招牌野食,睇得出佢地好細心,亦好重視食物既質素。因為唔算好肚餓,最後我地揀咗一個沙律同一個主菜share。個羽衣甘藍沙律上面有parmesan cheese,最特別係有大大粒hazelnut,好脆口,感覺非常之咁健康。主菜係醉雞柳配蘑菇,個雞酒味夠濃,個面亦好脆,襯埋同樣有酒味嘅蘑菇,鍾意食重口味野嘅朋友就讚不絕口,我就覺得稍為淡味少少會更加好。最後當然唔少得再叫兩款甜品先夠喉。我揀咗賣相比較大路嘅lemon tart,食完岩岩咁濃味嘅主菜,的確係需要啲酸酸甜甜嘅味道嚟refresh一下,感覺先至夠圓滿。朋友就揀咗賣相特別啲嘅tiramisu,外層全部由cream包圍,不過食落感覺又唔膩,加埋上面塊脆片好好味,呢個下次可以encore! 💛

2021-07-20