2015-04-07 4617 瀏覽
寫返差唔多成年前的食評,真係好睇又好食,fine dining嚟講都算幾抵食!九個course $1180 (而家要$1280了,不過都係合理價錢,因為每道菜都好有誠意)餐廳都幾細,我諗得30個位左右,枱與枱之間冇私人空間不過坐得都算舒服,而且服務都唔錯  Amuse Bouche & bread basketAmuse Bouche的賣相唔錯Bread basket有2款麵包,brioche不錯,但另一款就麻麻,而且只有一款原味牛油  "Ode To Tomato"一道好清新的蕃茄頭盤,包括蕃茄panna cotta,香甜蕃茄粒,蕃茄清湯,加上芥末雪糕Panna cotta應該係想做到奶凍的質感,但因為太薄所以唔係太食得出效果芥末雪糕就好好食,中和了蕃茄的天然微酸  "Shanghai"啖啖阿拉斯加皇帝蟹肉,用香脆的春卷包住蟹肉本身味道唔會好濃,但加上潤滑的牛油果,香濃的魚子醬,菊花花瓣,少少薑,粒粒啫喱,一點點辣粉,層次豐富,成件事好好味好夾!  "Firefly Squid"墨魚,辣肉腸,海膽,63度慢煮蛋,放上脆餅底  "Foie Gras Chawanmushi"左
餐廳都幾細,我諗得30個位左右,枱與枱之間冇私人空間
不過坐得都算舒服,而且服務都唔錯
 Amuse Bouche & bread basket
Amuse Bouche的賣相唔錯
Amuse Bouche
 "Ode To Tomato"
芥末雪糕就好好食,中和了蕃茄的天然微酸
''Ode To Tomato''
 "Shanghai"

啖啖阿拉斯加皇帝蟹肉,用香脆的春卷包住
''Shanghai''
 "Firefly Squid"
墨魚,辣肉腸,海膽,63度慢煮蛋,放上脆餅底
''Firefly Squid''
 "Foie Gras Chawanmushi"

左邊的是青蘋果柚子雪葩,右邊的是鵝肝茶碗蒸
餐廳建議一啖雪葩一啖鵝肝,中和鵝肝膩滯口感
雖然叫茶碗蒸,不過其實唔係蒸蛋,成碗都係非常香滑的鵝肝,上面一層粟米泡沫
真係意想不到!
''Foie Gras Chawanmushi''
 "Amadai"
幼脆的Kadaif包住魚柳,上面放了露笱片和Iberico ham,清清哋都唔錯
''Amadai''
 "Sakura Ebi Tagliolini"
櫻花蝦細寬麵,櫻花蝦炸得好脆好夠味,仲有好鮮味的龍蝦湯汁,意粉煮得幾好,軟硬度適中,是餐廳的signature dish
''Sakura Ebi Tagliolini''
 "Beef Duet"
主菜有兩款牛,分別是和牛牛舌和炭燒鹿兒島牛柳
這個分量對於主菜算偏少,但其實食到呢度已經好飽
牛柳跟薯蓉也不錯,但最出色的反而是配菜中的baby vegetable
全晚最冇驚喜的一道菜,而且plating都冇之前的漂亮,可能之前幾道實在太吸引了
''Beef Duet''
 "Golden Sun"
用熱情果,芒果,菠蘿,香蕉,乳酪做的一道甜品
賣相幾靚,連隻碟的太陽花紋都係畫上去,好有心思
但未夠滿足我的甜胃
個人覺得甜品對完成一個gastronomic journey係非常重要,可惜甜品未夠其他類似的餐廳咁好,期待下次再去會有進步!
''Golden Sun''
 "Tate's Dessert Cart"
在menu上算了一個course,仲以為會好特別,其實即係petite four
mini macaron未夠水準,mini fruit tart皮太厚了
''Tate's Dessert Cart''
2014-06-01