2022-06-21
_____好味指數:🌟🌟🌟🌟🌟抵食指數:🤑🤑🤑🤑係太古行完街就去食餐好嘅慰勞吓,呢間餐廳係我喺太古城最有印象嘅,而佢哋會定期更新菜單,而今次睇完新menu我就決定要開「香茜」盛宴🤩不過有啲可惜嘅係因為衛生署嘅政策,就算堂食都只可以用外賣盒裝食物🍱雖然冇用碟裝咁上鏡不過好食就得啦🙆🏼♀️✅蕃茜海鮮蛋包飯香茜主菜其一🌿首先蛋包香濃幼滑,喺中間切開流心嘅蛋漿就流哂出嚟🥚而炒飯亦粒粒甘香可口🍚海鮮有蝦、魷魚、青口等,爽口帶有淡淡海水味🦐成個蛋包飯味道唔會太濃,所以加埋蕃茜醬同新鮮蕃茜成個味就會更加出✅烤雞卡邦尼年糕用咗雞腿肉,口感嫩滑又有彈性🍗而年糕份量好多,同係比較幼身,非常有咬口✅燒醬油黑毛豬白切肉配大醬生菜黑毛豬好厚身,肥瘦相間,烤得焦脆🐷將豬肉放上生菜或者紫蘇葉,再加入青辣椒粒、蒜片同泡菜,配埋大醬一齊食口感更滋味✅韓式炸雞(無骨半份)雞肉炸得黃金香脆,脆口肉嫩🐔旁邊配有香脆嘅炸薯條同韓式年糕🍟然後仲有主角蕃茜,令成個炸雞更惹味🌿✅韓式雜莓牛角包窩夫以牛角包制成的窩夫包,切開有好多層,非常酥脆🥐配有新鮮紅莓、藍莓同士多啤梨,味道香甜🍓✅濟州綠茶咖啡賣相十足,杯上面有三粒丸子,口感軟糯🍡
_____
好味指數:🌟🌟🌟🌟🌟
抵食指數:🤑🤑🤑🤑
✅蕃茜海鮮蛋包飯
✅烤雞卡邦尼年糕
✅燒醬油黑毛豬白切肉配大醬生菜
✅韓式炸雞(無骨半份)
✅韓式雜莓牛角包窩夫
✅濟州綠茶咖啡
賣相十足,杯上面有三粒丸子,口感軟糯🍡而咖啡加入綠茶後多咗一份清香,同調和咗苦澀味🍵好飲
✅荔枝梳打
味道酸酸甜甜,有汽Gur得嚟又解渴