2023-01-26
同老婆去左東涌行山,行完老婆建議去東薈城食晚飯。大家都想食d酸酸甜甜的咕嚕肉,成日見人地d食評話茶木的台式鳳梨甜酸苦肉好好食,所以我地就好快決定左去東薈城食茶木。東薈城的茶木系半開放式的裝修設計,外觀睇落好靚好乾淨,時間係大概6:30pm,已經派左隊等候入去,慶幸我地去得早,排左5mins就到我地有位。入面的臺凳都好寬闊,坐落去好舒服,檯與檯之間有一定的距離,唔會好逼。檯面好貼心有曬消毒酒精同紙巾,感覺台式的餐廳就係呢d細微的位置做得好好,給顧客一種窩心的感覺。店員遞上兩杯暖水,放低個2D code俾我地手機落單。老婆見到個牆身的slogen,就話要點水果茶。於是我地一人先點左一杯水果茶。拒揀左士多啤梨我就揀左西柚,兩杯都係酸酸地,好開胃。老婆果杯士多啤梨叫左少甜,飲落去士多啤梨味好濃,好似好多粒士多啤梨榨汁咁,如果鐘意食士多啤梨的朋友,推薦呢杯飲品,唔會令你失望。點完個飲品,緊係點我地都想食的甜酸肉啦。食物果然無令我地失望,其他食客的食評無言過於實。真系好好食。拒個豬肉咬落去好有肉汁,食得出係新鮮豬肉,唔係果d雪死果種。而且簡簡單單一道菜,配上左好多舊新鮮的菠蘿,好甜好正。而其他的火
點完個飲品,緊係點我地都想食的甜酸肉啦。食物果然無令我地失望,其他食客的食評無言過於實。真系好好食。拒個豬肉咬落去好有肉汁,食得出係新鮮豬肉,唔係果d雪死果種。而且簡簡單單一道菜,配上左好多舊新鮮的菠蘿,好甜好正。而其他的火龍果,士多啤梨,藍莓就被兩個主菜比下去了。個甜酸肉仲可以加10蚊將個白飯upgrade做滷肉飯,啱曬行完山好肚餓的我地。
之後老婆點左個手工拌麵做主食,個麵真系好煙嗯,好好咬口,而且加左少少秘制的辣椒油,味道真系一流。最令人難忘的係個半斤半肉牛腩,真系可以用肉口即溶黎形容,唔知要蚊幾耐先可以蚊到咁入味咁淋。
食到最後,當然要叫多個甜品做一日的總結啦。叫左個雪糕窩夫,窩夫外脆內軟,加埋d吉士醬簡直絕配。老婆覺得超級好食,話後悔食左好多飯,如果唔係咁飽,可以食多一個。
最後的最後,附上最新一季的menu俾大家睇下,下次如果想食台式,不妨考慮一下茶木,絕對稱得上有誠意的連鎖台式料理!