📌 きっとかつ Kitto Katsu - 觀塘成業街15-17號成運工業大廈3樓303室🗓(28/5) 星期二 ⏰ 晚上6點左右 💈特式:今日出開觀塘,在當區工作嘅朋友推介過呢間位於工廈內的餐廳,話佢地個炸豬扒十分出色,所以就順便試埋先。🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱食物:其實餐廳除咗炸豬扒,仲有牛/雞/魚等套餐,牛同魚就偏向西式做法,所以我覺得呢間餐廳係偏向日西式路線,等我講吓🐷🐮🐔🐟味道先......🥣餐湯 - 套餐會包左餐湯,今日嘅餐係南瓜蓉湯,同一般西餐食到嘅南瓜湯有少少分別,呢個係會食到一絲絲南瓜肉,我比較鐘意呢款,南瓜味夠重,再加左少少煙肉粒點綴,不過如果再熱少少就好喇。千層炸豬扒(邪惡版) $1️⃣3️⃣8️⃣ - 佢地個千層炸豬扒有分輕盈版同邪惡版,輕盈版就係無加野係豬扒內,而邪惡版就會係千層豬扒內再加上煙肉片/車打芝士,最後再放多塊芝士係面,咁食得炸豬扒,就梗係越邪惡越好啦。豬扒炸得香口,唔太油膩,食落口感鬆軟,每啖食到豬肉/煙肉嘅不同layer同口感,芝士就做到錦上添花嘅效果。一口翡翠千層吉列豚 $1️⃣1️⃣8️⃣ - 呢個係餐廳新推出嘅菜式,係用千層炸豬扒做成卷狀,入面再卷上
🗓(28/5) 星期二 ⏰ 晚上6點左右

🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱

南瓜湯

千層炸豬扒(邪惡版)

一口翡翠千層吉列豚 $1️⃣1️⃣8️⃣ - 呢個係餐廳新推出嘅菜式,係用千層炸豬扒做成卷狀,入面再卷上翡翠苗,食落會比較清新健康,感覺仲無咁滯。
一口翡翠千層吉列豚

🍚🍝主食 - 套餐包嘅主食可以揀漢堡包跟薯條/日式咖喱飯/日式咖喱天使麵/沙律/水果杯。
我地就揀左咖喱飯同天使麵,佢地個咖哩係港日合壁,點解咁講,係因為佢地配料係沿用日本常見嘅紅蘿蔔/薯仔/洋蔥,而且濃稠度都係偏向日式,但香濃同辣度就貼近港式口味。

🍫朱古力布朗尼 - 如果現場加餐廳IG,老細會再每人送一份甜品,呢個朱古力布朗尼偏硬身,但食落綿密煙韌,朱古力味極濃。
朱古力布朗尼

☕️🍵🥤🧋🍺🍷🥃🍹🧉🍾🍶🥛
飲品 - 套餐包左飲品,可以選擇汽水/花茶/奶茶/檸茶/涼茶等,我地就揀左竹蔗馬蹄茅根茶同菊花雪梨桂花茶,兩個都完全無加糖,好健康。
竹蔗馬蹄茅根茶/菊花雪梨桂花茶

🍽環境:餐廳位於工業大廈內,所以地方比較寬敞,裝修就偏簡約,但帶一點點Cafe風格,坐位鬆動之餘仲幾舒服。

🤵🏻🤵🏻‍♀️🤵🏻‍♂️服務:職員服務好熱情有禮,食物上枱時會作介紹,其餘時間都會比客人靜靜享受下d食物同環境,而且老細仲好好人咁送左個餐廳吉祥物鎖匙扣比我,係炎柱大哥炸豬扒😆😆。

💰💸價錢:叫左兩個套餐,埋單就大約$2️⃣5️⃣0️⃣左右,價錢都算ok合理。

🐲💬總結:呢度個炸豬扒真心唔錯,比出面好多炸豬扒專門店都好,而且坐得舒服,如果唔想迫迫夾夾,趕頭趕命咁食飯,呢度都係一個唔錯嘅選擇。

推薦指數:❤️❤️❤️❤️🤍
2024-05-28