5天前
Kitto Katsu係九州既方言,意思係「必勝」,所以令到人更加有興趣試下佢地冇咩優勝之處🤩 二人餐真係好抵食,呢個價錢有咁多野食同埋咁高質,野食用心有創意又幾好食😋 推介指數值得滿分💯 雖是工廈食店,但都花心思佈置,座位闊落,牆身手繪了一幅日落富士山🌄🗻加日本鐵路🚆壁畫,令人覺得輕鬆舒服😌(5 😍 係滿分,🤩係半分)輕型二人套餐 - $266千層吉列豚 🐷 (好味指數:😍😍😍😍🤩)嚟到就想試佢地既特色招牌,果然幾特別👍🏻 因為廚師👨🏻🍳以前食過吉列豬扒🔥🐷覺得肉質比較實同乾,當喺惠比壽食過千層吉列豚之後就想帶翻嚟香港~ 佢地自家製既吉列豚係用左北海道千歲米豚梅頭肉🐷,每塊都有13至15層,由一層肉、一層油、一層芝士、一層煙肉,疊加而成,再蘸上炸粉去炸🔥,鬆脆多汁,肉味香濃,油香突出,層次感分明又有鹹香真係幾出色😋 旁邊亦都配左清爽既沙律菜🥗同埋酸甜既番茄仔🍅可以消濟開胃~角煮大根腩肉 ⚪️🥕🐷 (好味指數:😍😍😍😍🤩)呢個係日式清淡版既東坡肉🐷,啲腩肉🐷切到四方形咁,肥瘦適中,全部都煮得幾入味惹味香甜,肉質軟嫩唔油膩,食落無咩負擔😌 啲蘿蔔⚪️🥕都煮得夠耐,軟腍清甜,用嚟送飯🍚都幾好
(5 😍 係滿分,🤩係半分)
輕型二人套餐 - $266
千層吉列豚
千層吉列豚 🐷 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
角煮大根腩肉
角煮大根腩肉 ⚪️🥕🐷 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
呢個係日式清淡版既東坡肉🐷,啲腩肉🐷切到四方形咁,肥瘦適中,全部都煮得幾入味惹味香甜,肉質軟嫩唔油膩,食落無咩負擔😌 啲蘿蔔⚪️🥕都煮得夠耐,軟腍清甜,用嚟送飯🍚都幾好~
周打蜆湯
是日餐湯 🥣 - 周打蜆湯 🦪🥣 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
今次既餐湯🥣係周打蜆湯 🦪🥣,估唔到佢地一啲都唔馬虎,裡面有好多料,包括有咬口既紅蘿蔔粒🥕、清甜既洋蔥粒🧅、芳香軟腍既蘑菇🍄🟫同埋鮮甜有鹹香既蜆肉🦪,質感順滑creamy幾好飲~
雜菜沙律 🥗 (好味指數:😍😍😍😍)
前菜要左雜菜沙律🥗,無諗過除左有新鮮清爽既沙律菜🥗同埋酸甜多汁既番茄仔🍅之外,仲有爽口既秋葵粒,可以自助加旁邊酸酸甜甜既芝麻沙律醬或者他他醬,清新開胃😜
煙三文魚沙律 🔥🍣🥗 (好味指數:😍😍😍😍)
加左15蚊要煙三文魚🔥🍣,份量幾多~ 質感油潤有鹹香,可以提鮮~ 其餘個沙律🥗 一樣係有新鮮清爽既沙律菜🥗、酸甜多汁既番茄仔🍅同埋爽口既秋葵粒,一樣咁清爽😜
脆香七味單骨雞翼 🔥🐥🪽 (好味指數:😍😍😍😍)
單骨雞翼🐥🪽幾方便食又啖啖肉咁,出面炸到🔥金黃酥脆,炸皮唔會太厚,入面肉質嫩滑juicy,無雪味❄️,雞味🐥幾濃郁~ 配埋七味粉做調味,因為七味粉有辣椒🌶️、山椒、陳皮、芝麻⚪️、火麻仁、海苔等材料,所以集麻辣🌶️、香口、惹味同回甘於一身~
秘製日式咖喱飯 🍛 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
佢地既咖哩🍛混合左港式同馬來西亞🇲🇾特色,椰奶🥥味比較重,口感順滑,味道香濃醇厚,帶啲微辣🌶️幾有刺激感,亦有好多蔬菜,包括軟腍既胡蘿蔔粒🥕、清甜既洋蔥粒🧅同埋香口綿密既薯仔🥔,全部都煮得好腍又入味,用嚟撈飯🍚幾正🤤
秘製咖喱湯烏冬 🍛🍜 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
就算係湯烏冬🥣🍜都唔會話淡左,咖哩🍛既份量一樣夠多,味道依然香濃醇厚帶啲微辣🌶️,亦有軟腍既胡蘿蔔粒🥕、清甜既洋蔥粒🧅同埋香口綿密既薯仔🥔,煮得腍又入味~ 而烏冬🍜滑溜,煙煙韌韌咁,亦都幾掛湯🥣都幾好~
開心果燕麥拿鐵
開心果燕麥拿鐵 🟢🥛 (好味指數:😍😍😍😍😍)
第一次飲開心果🟢野飲既味道咁濃👍🏻 一飲已經感受到香濃醇厚既開心果香味,入口回甘,上面仲有香脆既開心果粒🟢,層次豐富啲~ 配埋燕麥奶🌾🥛打既latte口感綿密順滑,仲有清新既穀物🌾香味,同開心果🟢幾夾,唔會太甜,亦都唔覺得漏😋
紅桑子布朗尼 🍓🍫🍰 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
表面微脆,內裡濕潤綿密,質感厚實,有香濃醇厚既可可香味,感覺仲有啲冧酒香味tim😜 配埋酸酸甜甜既紅桑子🍓就更加開胃🤤
海鹽雪糕 🧂🍦 (好味指數:😍😍😍😍)
有個幾啱打卡📷既天藍色🤩 味道鹹鹹甜甜咁,出奇地夾,入口回甘,而且奶味🥛突出,口感細膩順滑幾正🤤
好味指數:😍😍😍😍🤩
推介指數:😍😍😍😍😍