2019-10-22
記得兩年前行過戲曲中心呢個位,果時都係起緊階段。事隔兩年,終於有機會可以黎,今次係睇《再生‧緣》。由於早到,所以決定同朋友先醫一醫個肚。見到有間食燒鵝嘅餐廳,朋友話呢間之前雜誌有介紹過,係鼎爺同棋哥嘅餐館,以鼎爺靚湯配上棋哥靚燒鵝聞名。所以我地決定去試下。門口懷舊鐵閘很有風味,像舊時雜貨店,但閘內不是老人店主與乾貨,而是新式的餐廳。原諒我是一個藝術人,對璧畫同埋懷舊海報情有獨鍾。我地兩個人,朋友話呢度出名係鵝、雞、椰皇燉嫩雞、杏汁白肺湯同埋奶茶。所以我地就索性每樣都叫啲試下。先來第一味椰皇燉嫩雞,個湯用一層紙封住,保持新鮮。打開時見到奶白色的椰汁湯,底部有嫩滑雞塊,個湯十分清甜,雞味與椰子味混合,味道不鹹,值得一試。飲完湯後就開始食頭盤秘製叉燒,以前食叉燒,大家中伏不外乎肥叉太肥膩,而瘦叉乾蹭蹭。 但呢間食店,佢叉燒肥瘦比例好,而且大塊,加上蜜汁,令瘦肉、肥膏同埋蜜汁一齊係口裡面,正。食完叉燒之後就黎左碟切雞配瀨粉,切雞一句,就係「嫩滑」。佢嘅瀨粉晶瑩剔透,有質感,硬度適中,不太稔。至於燒鵝髀飯,由於佢個餐牌寫明係用柴火煙熏,所以燒鵝隱約有一陣柴木嘅味,燒鵝肉質嫩厚,啖啖肉。朋友話,佢
原諒我是一個藝術人,對璧畫同埋懷舊海報情有獨鍾。
食完叉燒之後就黎左碟切雞配瀨粉,切雞一句,就係「嫩滑」。
佢嘅瀨粉晶瑩剔透,有質感,硬度適中,不太稔。
至於燒鵝髀飯,由於佢個餐牌寫明係用柴火煙熏,所以燒鵝隱約有一陣柴木嘅味,燒鵝肉質嫩厚,啖啖肉。朋友話,佢覺得個飯都好值得推介,原因我都認同,因為佢粒粒分明,但軟身,好似海綿咁。 油菜,爽甜。 臨走前,我同朋友叫左一人一支飲品,因為我怕奶茶好似出面茶餐廳賣嘅咁甜,所以我寧願要涼茶。但朋友飲完之後話有好香嘅茶味,唔甜,且有少少回甘味。我即刻拎黎試下,發現仲有好香嘅奶味,非常唔錯。
總括而言,呢餐我地非常滿意。好耐無食咁高質既燒味了。
臨走前影低個餐牌,下次有朋友黎戲曲中心會推介俾佢地。
後記:由於家母偏好靚湯,睇完戲曲後特登外賣一碗返去孝敬下,仲WhatsApp影張相話佢知等佢開心下。