今次要介紹嘅係位於尖沙咀海港城嘅Espresso Alchemy Cafe。呢間café裡面環境超舒服,坐落喺迷人嘅海景面前,環境真係幾靚仔。裡面嘅佈置都好有設計感,充滿咗藝術氣息,絕對係情侶約會同埋約朋友飲下午茶嘅好地方。試過佢哋嘅「青醬雞肉忌廉長通粉」,嚟講真呢道菜真係幾好食啊!首先呢,飯盤裡面嘅長通粉質感真係好軟彈。而且佢哋用咗微微帶酸嘅青醬包裹咗粉身,中間夾咗鮮嫩多汁嘅雞肉,為呢盤長通粉帶嚟咗好飽滿嘅口感。最後,仲灑咗一些忌廉,增添咗牛奶香味,滿分推介啊!「厚切意大利煙肉配卡邦尼意粉」用咗極之鮮嫩多汁嘅煙肉,切成一片片厚切,配搭埋緊富綿密蛋奶香嘅卡邦尼醬汁,淋灑喺Q彈爽口嘅意大利長通粉上,整體好有飽足感,絕對會胃口大開。個味道既濃郁又咸香,每一口都令人回味無窮。甜品揀「西多士伴鮮漿果及雪糕配自家製海鹽焦糖醬」。首先,呢個西多士外表金黃酥脆,好吸引人眼。一口咬落去,多士外層酥脆,入面又軟綿綿,真係好味道!配搭咗上面嘅新鮮漿果,既帶咗果凍的清甜,又有漿果嘅酸甜,非常清新開胃。仲配咗兩球雪糕,不但帶咗清爽,而且同自家製嘅海鹽焦糖醬特別配搭,刺激味蕾,超級豐富!再來就係「蜜糖青檸梳打」

再來就係「蜜糖青檸梳打」。一上桌,杯口覆蓋咗一層青檸,聞落去真係好清新。一喝落去,碳酸感超級爽口,糖分又唔會太多,之後仲會留有一絲青檸酸味,令人齒頰留香。非常適合夏天飲,既唔會太膩又會清涼一番。

「鮮奶朱古力」係一杯濃滑濃郁嘅朱古力奶,上面仲有一層鮮奶蓋。飲落去個味道好滿足,濃郁濃郁嘅朱古力味配上鮮奶,好似融化喺口中咁,幾乎要沉醉喺呢個朱古力仙境之中。我就鍾意飲呢種醇厚濃郁嘅朱古力飲品。

總括嚟講,Espresso Alchemy Cafe呢個位置非常好,環境仲超級舒服,加上佢哋出品嘅每一款菜式和飲品都非常有水準,令我非常有滿足感。我相信唔單止係情侶,連平時愛食好嘢嘅人都一定會欣賞到呢間café。已經好期待下次再嚟呢度,繼續發掘更多佢哋嘅美味之選!