2023-11-29 14 瀏覽
今日中午係銅鑼灣見完客,自己一個人想食刺身,於是就決定搵間餐廳食丼飯,銅鑼灣登龍街永光中心有多間日本餐廳,最後我揀了究極堂試下。中午有好多set lunch選擇,銅鑼灣區算係抵食!仲要係好有質素!最後我揀左最豐富得滿足嘅究極丼,另外叫咗個炸帶子。等食物期間,當然要杯啤酒放鬆下,沖繩縣啤酒夠凍,不過顏色清淡微黃,麥味一般。講明最豐富丼,當然有兩隻大蝦、厚切三文魚、海膽、三文魚籽、帶子、油甘魚!兩隻大蝦就最新鮮多汁,蝦肉好脆口,而且有滿滿蝦糕在蝦頭,就係新鮮。海膽俾得夠哂大方!夠新鮮質感細膩,滿滿海膽嘅甜味留係口腔,滿足呀!而炸帶子保留了原有鮮味及汁,外脆內嫩。今次搵到呢一間性價高嘅日本餐廳,下次可以叫埋朋友一齊嚟食😋😋