2021-04-06
我記得食呢間餐廳嘅時候係啱啱可以放返晚巿食飯於是我地一行四個女仔,搵咗個中間點,即係又係尖沙咀嚟食酸菜魚之前見新假期推介呢間酸菜魚,我冒住幾乎次次食飯傾到overrun 俾人叫走嘅危險都嚟呢間試一試。呢個老虎椒愛鬆花蛋,單係賣相已經令人胃口大開,所謂嘅老虎椒都唔係太辣,皮蛋亦有雪花紋理,相當吸引,我地4個勁快已經食完。其實我地都無叫其他野,一嚟已經order咗土豪份嘅老壇酸菜魚,諗住加埋啲配菜應該都飽,一嚟到見到個賣相,都真係覺得幾震撼,因為店家用一個好大嘅盤去裝住,加上有胡椒同食用菊花做點綴,真係食辣都覺得有點優雅。腐皮唔係算太多,不過佢無淥到好淋,仲係有啲挺身嘅,同埋有啲細塊咗,令人覺得似腐片多過係皮。反而佢地嘅薯粉好淋,幾乎係已經淋到有啲爛,好似已經淥咗好耐,口感仍然煙韌,不過我覺得薯粉真係可以考慮。至於魚我地覺得真係好食嘅,但係土豪份都唔算太多魚肉,我諗係最近啲魚貴啦,不過啲魚真係滑同唔腥,一定唔係雪藏先。午餐肉質感結實,唔似係用白豬仔嗰隻,口感似韓國或者荷美意嗰種,不過個人喜好可以淥耐少少總括嚟講,呢間餐廳個景係靚,不過佢行高級路線,唔係用火鍋嘅處理方法上菜,真係煮好俾你先上
都嚟呢間試一試。
總括嚟講,呢間餐廳個景係靚,不過佢行高級路線,唔係用 火鍋嘅處理方法上菜,真係煮好俾你先上,明顯係店方真係對自己嘅酸菜魚好有信心,而且亦希望食客真係食到佢地煮到最好嘅質地俾食客食。 不過我覺得份量係可以再多少少,土豪份4個人食,只係啱啱好(可能我地大食),下次要加多個粉絲啊、米線啊先得。