2025-01-07 580 瀏覽
🐻八合里終於來香港開店啦!唔使舟車勞頓都可以食到一餐美味既牛肉火鍋,🐻👩🏻🐻👨🏽知道左就飛奔去沙田既首店過下牛癮。🐻首店位處地點方便的沙田市廣場,一到門口就見到一排排新鮮牛肉,師傅手操手刃將不同部位分割,一碟碟送上客人面前,同深圳店如出一轍。🐻👨🏽睇完餐牌發現除左牛肉外,更有不少海鮮小食熟食,就點左碟小食潮汕殼桃粿試下,外皮脆香,入口軟糯,一甜一咸,相當有潮汕特色。🐻湯底揀了原味牛骨湯底,鍋底有牛腩蘿蔔粟米等,然後店員就係我哋面前加入牛骨湯,湯汁鮮味清甜。牛肉就點左鮮切肥牛同精品雪花,每碟都粉嫩鮮紅,油花十足,放入鍋底十來秒撈起,再沾上醬料櫃自行混合的醬料,真係食得過癮。牛筋丸同牛肉丸都必食之選,口感彈牙滿滿肉汁,🐻👨🏽真係食左幾粒都唔夠喉。🐻👩🏻突然想食蝦,🐻👨🏽就叫左鮮活九節蝦比🐻👩🏻食,睇到蝦身由烏黑燙成橙紅就起鍋脫殼,蝦肉彈牙鮮甜,十分新鮮。食完肉自然要少少菜調和下,點左個菌菇拼盤有幾種菇類,每種都味鮮爽脆,配上清甜的牛骨湯剛剛好。🐻八合里香港首店食物質素完美還原深圳店,坐位舒適寬闊,可以免去車程時間在香港品嘗到八合里高品質的牛肉,對牛魔王的我哋真係一大喜訊。