2011-11-20 874 瀏覽
之前睇完醫生食咗d藥,朋友來探病,就找咗間佢想食而我又啱食的店食晚餐,見佢d晚餐定身要6點先開始,而家5點25分就打算入去坐吓先,入到去得一個學生哥響度食,侍應就帶咗我地去窗口位,咁就睇吓餐牌打發時間,睇睇下發現午餐係做到6點的,就問一下係唔係有午餐,結果真係有(有唔主動出聲話有,又要另外比紙我地填),我就揀咗個拉麵套餐,而朋友怕午餐食唔飽就等6點食定食,就我先落單,我就要日本叉燒拉麵豬骨湯底加5蚊有汽水再加4蚊要咗北寄貝壽司,個套餐送小金井特製小卷,再問佢可唔可以叫定食,佢又話可以(現在5點35分),朋友就要咗刺身定食,有跟蟹子沙津和味噌湯,等咗3分鐘,北寄貝壽司和特製小卷先到,個北寄貝都ok,但個特製小卷(青瓜卷)真係好孤寒,我令願佢比沙律我,或者唔送仲好,之後個拉麵到,第一件事就係試個湯底,飲唔出有幾豬骨,再試一口拉麵,覺得普通,但唔知點解越食越難食,叉燒唔係半肥瘦,入口有點韌,個碗裡面有幾塊,我都有種唔想食的感覺,湯只是喝了數口,最後勉強把拉麵吃光在我的到了5分鐘後,朋友的都到了,有墨魚、三文魚、吞拿魚、北寄貝、甜蝦和玉子(玉子是刺身?!),墨魚上面有些蟹子,連著一起吃滿不錯的
北寄貝壽司,小金井特製小卷
日本叉燒拉麵豬骨湯底
刺身定食
在我的到了5分鐘後,朋友的都到了,有墨魚、三文魚、吞拿魚、北寄貝、甜蝦和玉子(玉子是刺身?!),墨魚上面有些蟹子,連著一起吃滿不錯的,三文魚不是腩位都有點三文魚味,玉子內裡包了紫菜,有點特別但味道沒什麼特別只是甜,其他都沒試吃,不過就已經覺得好過我個拉麵套餐幾倍

另外要說的就是服務問題,其實成餐飯舉手起碼都有8次,多數都係叫餐加水埋單,但有半數係因為無人見到要再舉,明明都冇客有3個人在走動都仲係見唔到我舉手,我真係唔係咁接受到,給的茶是普通茶,實在係無乜特別地方/特別好印象可以比我再黎食

ps:今朝飲茶食蛋食蝦都無敏感,食完呢餐隻玉子就出番晒黎,玉子真厲害..............................
2011-11-01
刺身定食