2023-08-20
早排去了呢間祥仔辣辣,覺得好正!首先環境大,座位好舒服,又可以睇到維港海景每晚8點仲可以睇到香港🇭🇰特備節目- 幻彩詠香江餐廳在海港城LCX內,地點方便易搵~食物質素都有水準,而且唔算貴,餐廳仲新增了烤魚菜式平日晚上去都要排隊,所以預先訂座會比較好🔸元氣九宮格 $188前菜有8款小食,有涼瓜、泡菜、雞腎、黑木耳、豬耳、牛舌、海蜇、青瓜🥒全部小食都係有辣,非常開胃,係得個涼瓜唔辣,中和一下辣度,唔錯的配搭!而且這個擺設好有看頭,因為會出煙的,非常有氣勢🥰🔸辣辣烤魚(金波羅酸辣 + 魔鬼地獄)$368它採用了海爐魚,肉質鮮嫩可口,厚肉而實!餐廳會將魚一分為二,分成兩款口味,金波羅酸辣無咁辣,酸酸甜甜大人細路仔都岩魔鬼地獄就辣啲,麻辣個種口味,鍾意食辣嘅就啱晒以上兩個口味都係越煮越辣🤣食完啲魚仲可以叫啲配菜打邊爐🥘🔸雪花肥牛卷 $88$88有呢個份量都算幾抵,有8-9片,而且好有牛肉香味,口感又嫩滑!淥落個魚湯好甜之外仲有少少辣辣地,醬都唔洗點,好夠味!🔸三國演義(墨魚三色滑)$58好特別,三種不同菠菜味、南瓜味、原味的墨魚夾在一齊,保留到墨魚香味,而且少少彈牙!🔸冰天雪地(時令兩款甜品)$
首先環境大,座位好舒服,又可以睇到維港海景
每晚8點仲可以睇到香港🇭🇰特備節目- 幻彩詠香江
餐廳在海港城LCX內,地點方便易搵~
食物質素都有水準,而且唔算貴,餐廳仲新增了烤魚菜式
平日晚上去都要排隊,所以預先訂座會比較好
🔸元氣九宮格 $188
而且這個擺設好有看頭,因為會出煙的,非常有氣勢🥰
🔸辣辣烤魚(金波羅酸辣 + 魔鬼地獄)$368
它採用了海爐魚,肉質鮮嫩可口,厚肉而實!
魔鬼地獄就辣啲,麻辣個種口味,鍾意食辣嘅就啱晒
以上兩個口味都係越煮越辣🤣食完啲魚仲可以叫啲配菜打邊爐🥘
🔸雪花肥牛卷 $88
🔸三國演義(墨魚三色滑)$58
🔸冰天雪地(時令兩款甜品)$168
當日我是清甜爽滑桂花冰粉,入面除了有冰粉,仲有士多啤梨果粒、藍莓粒、爆珠等,令味道甜甜地,旁邊有四川特色甜品- 金滿地糍粑和龍鬚糖!糍粑上有少少黑糖醬,唔會太甜,口感非常煙靭;龍鬚糖口感軟綿,入口即溶,好有懷舊感覺!
🔸菠蘿ME (1.3L) $48
超大杯的飲品都只係$48,超值~辣得濟解辣十分好!
融合了蜜瓜、菠蘿、梳打,味道清甜,又有少少汽,打邊爐十分一流!
🔸洛柚柚 (1.3L) $48
以洛神花、柚子蜜、梳打為主,洛神花個味道太突出,keep住係洛神花味道,酸酸甜甜味道!