2019-06-24
辛辛苦苦番左五日工,終於到放假可以有時間同朋友行街買野食飯!😍同友人瘋狂shopping過後,已經令到我地既食慾大增,朋友話想食麵唔想食飯,又咁岩見到一間叫麵全食既食店,就入左去坐低叫野食。由於真係好肚餓,又見到餐牌上有個大胃王米線,仲要唔洗諗食咩餸,簡直岩曬我呢款樣樣野都想食既人😛,諗都唔諗就叫左個大胃王米線。而友人則叫左白胡椒海鮮泡飯,另外仲叫左個清湯蘿蔔牛腩同滷水雞翼做小食!隔左無耐,首先上枱既係雞翼同牛腩,雞翼睇落滷水色唔算好深,但估唔到食落口好入味,啖啖肉岩曬我呢啲食肉獸!而清湯蘿蔔牛腩,因為見到鋪面既poster上寫住好食到連湯都飲埋,我地第一時間就係飲左啖湯先,又真係想唔到佢既清湯清得黎有淡淡既鮮咸香味(好怕清湯真係清到好似水咁無味),而牛腩肥瘦適中,又淋又有肉味,而蘿蔔亦清甜得黎無渣,唔錯。👍隨後上枱既係米線同泡飯,米線果然稱得上為大胃王米線🍜,餸既份量十足,有牛丸(爽口得黎幾有牛味),墨丸(食得到有墨魚粒),腩肉(肥瘦適中),牛展肉(又軟又有肉味),仲有蝦球(呢個就無咩特別),連已經食左咁多野既我都清曬米線同餸,仲飲左成半碗湯就知真係幾唔錯!😋😋而朋友既海鮮泡飯都好香
而朋友既海鮮泡飯都好香,我偷飲左啖湯,胡椒味十足,仲帶有少少既辣,十分惹味。👍
而飲品我叫左杯青瓜豆漿,朋友則叫左杯檸底可樂,檸底可樂大家都知咩味嫁啦,唔多講了。特別既係究竟青瓜豆漿係咩味呢,飲落去有粒粒青瓜係到,而最估唔到兩樣唔係好關事既野結合起黎,竟然好!好!飲!既有清新既青瓜味,又有豆漿既香甜豆味,岩曬食完熱辣辣米線既我。
總結黎講,呢餐真係飽到上心口.......不過如果下次再黎行街既話,我都會再黎呢到!