2024-11-02 192 瀏覽
依家天氣開始轉涼,又突然好想食越南粉,今日係尖沙咀收工,就決定近近地去the one搵食,呢到有間好大間嘅越南餐廳,之前食過都幾好食。一坐低即刻叫咗我最鍾意嘅鮮蝦米子卷,呢度有好多菜,完全係我鍾意嘅清爽口感,加埋啲蝦真係好大隻,以呢個價錢我覺得好抵食。來到之後發現佢地有個seasonal memu,係 限定小黃牛肉粉系列有匙炳 /吊龍 /雪花嘅option。我最後揀咗要吊龍,然之後想講佢真係好嫩滑,好重牛味,配埋佢清清地嘅湯底,真係覺得好正。朋友都話佢要嘅生牛肉粉好好味,湯底唔似落咗好多味精。好鍾意呢度個串燒係包晒三款肉,可以一次過食晒牛雞,而且燒得好好味,真係有喺泰國食嘅風味。最後都想食得健康啲,所以點都要食返啲蔬菜,就叫咗個蒜蓉炒椰菜苗,炒得好有鑊氣,nice!